Vera cseresznye

A Vera cseresznye egy magyar nemesítésű fajta, mely június első felétől érik a Bigarreau Burlat cseresznye fajta után nagyjából egy héttel. A cseresznye nemesítésnek és honosításnak hazánkban az 1950-es évektől van nagyobb jelentősége. Akkor kezdtek bele először ezekbe a munkálatokba. Ennek a fajtának is Brózik Sándor és Apostol János a nemesítői, mely a Ljana és a Van fajták kereszteződésével előállított fajta. A számos nemesítésnek és honosításnak köszönhetően a cseresznye szezon már május közepétől egészen július végéig tart. Ráadásul egyre több rezisztens cseresznye létezik, így edzettebb, ellenállóbb fajták között lehet már válogatni a cseresznyefák ültetése előtt.

Ha lehetőségünk van rá érdemes ültetni, mert a cseresznye nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. A cseresznye vitamin– és ásványi anyag tartalma is igen magas, mely a szervezet számára igazán jótékony. Ráadásul sok benne a rost és magas a víz tartalma is, így fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is lehet. Létezik cseresznye diéta is, de a gyümölcs magas cukortartalma miatt ez cukorbetegek számára nem ajánlott.

Vera cseresznye jellemzői

A Vera egy magyar nemesítésű középkorai fajta, mely június közepén érik, a Bigarreau Burlat után 6-8 nappal. Fája középerős növekedésű, koronája gömb alakú. Vázkar rendszere merev, szétálló, mely termőrészekkel való berakódása a Van apa fajtához hasonló. Termőre fordulásához nem kell sok idő, továbbá rendkívül sokat is terem. Közepesen korán virágzik, önmeddő. A lány nevű cseresznyék önmeddők, porzó fajtát igényelnek. Leginkább az alábbi fajták termékenyítik meg legjobban: az Alex, a Petrus, a Sándor, a Valerij Cskalov. A Bigarreau Burlattal kölcsönösen jól termékenyül. Nem, vagy csak igen ritkán kismértékben reped. A levélbetegségek ellen gondos védelmet igényel.

Vera cseresznyefák gyümölcsei

Gyümölcsei meglehetősen nagy méretűek, átlagosan 7-9 g körüli tömegűek, 24-27mm átmérőjű. Alakja nem teljesen kerek, inkább kissé lapított gömb, mely a bibepontjánál kissé bemélyedt. A gyümölcs színe bordópiros, fénylő. Húsa kemény, de nem roppanós, az íze kellemesen savanykás. Kocsánya középhosszú, magja közepesen nagy. Főleg nyers fogyasztásra, de befőtt készítésére is kiválóan alkalmas fajta.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom