Vega cseresznye

A Vega cseresznye egy kanadai nemesítésű különleges fajta, ugyanis sárga színű. A cseresznye fajták számos színben pompáznak a pirostól, a feketén át egészen a sárgáig. Jellemzően pirossal és feketével találkozunk a hazai kertekben és nagyüzemi termesztésben is. Bár ez a fajta is rendkívül ízletes, de nagyon kényes, mivel hamar foltosodik, ezért gépi szedésre nem alkalmas fajta. A szállítás során történő ütődés is foltot hagy rajta, mely a feldolgozás során azonban eltűnik.

Ha lehetőségünk van rá érdemes ültetni, mert a cseresznye nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ugyanis a cseresznye számos – a szervezet számára fontos – vitamint- és ásványi anyagot tartalmaz.  Rendszeres fogyasztásával – mely 20-30 dkg gyümölcs elfogyasztását jelenti naponta – számos betegség megelőzhető. Ráadásul magas víz- és rost tartalmának köszönhetően jó kiegészítője a fogyókúrás étrendnek is. Sőt cseresznye diéta is létezik.

Vega cseresznye jellemzői

A Vega egy különleges színű cseresznye fajta.

  • Június közepén érleli zamatos, sárga színű gyümölcseit.
  • Fája középerős növekedésű, feltörekvő ágrendszerrel.
  • Önmeddő, középkésőn virágzik.
  • Rendkívül jó termőképességű, jobban terem, mint a Germersdorfi óriás fajta.
  • Porzói: a Germersdorfi, a Hedelfingeni óriás és a Van egyaránt.
  • Gyümölcsének mérete nagy, átlagosan 6-8 g tömegű, 23-24 mm átmérőjű.
  • Lapított gömb alakú, világossárga alapszínű, mely a napos oldalon pirosas márványozottságú.
  • A gyümölcs húsa közepesen kemény, íze kellemesen savanykás, zamatos.
  • Gyümölcse repedésre nem hajlamos.
  • Kocsánya középhosszú.
  • Világos színe miatt könnyen foltosodik ütődésre, így csak kézi szedése javasolt.
  • Szüretelését követően minél előbb fel kell dolgozni.

A sárga cseresznye is alkalmas a friss fogyasztáson túl befőzésre is. Rendkívül mutatós piros cseresznyével együtt, vagy akár gyümölcssalátákban is. Süteményekbe, leveseknek, de akár húsok mellé is kitűnő választás. Aszalhatjuk is, de készülhet belőle koktélcseresznye, vagy kandírozott cseresznye egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez