Van cseresznye

A Van cseresznye egy június közepén, végén érő kanadai származású fajta. Hazánkban Brózik Sándor, Porpáczy Aladár és Szilágyi Kálmán honosította meg. Mivel nagyüzemi termesztésre is rendkívül alkalmas, így hazánkban is az egyik fő árufajtává vált. De kiskertekbe is ültethető, rendkívül télálló fajta.

A cseresznye hazánkban is évszázadok óta jelen van, először csak a kis kertekben, háztájikon, majd folyamatosan a nagyüzemi termesztésben is. A cseresznye egy nagyon népszerű, kedvelt gyümölcs, melynek számos fajtája kiváló konzervipari alapanyag is. Bár elsősorban frissen fogyasztjuk, de érdemes eltenni belőle télre. Akár lekvárnak, szörpnek, befőttnek, mert nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, hiszen a cseresznye jótékony hatása a szervezetre egészen rendkívüli.

Jól fagyasztható is, de készíthető belőle kandírozott cseresznye is. A cseresznye szezonban számos helyen szedd magad akciókkal várják az érdeklődőket, ahol magunk szüretelhetjük a befőznivalót. Ráadásul sokkal kedvezőbb áron jutva a zamatos, nap érlelte gyümölcshöz. Érdemes kipróbálni!

Van cseresznye jellemzői

Június 20-25 körül, a Germersdorfi 3-as után érik 2-3 nappal. Korán kezdődő, de elhúzódó virágzású. Önmeddő. A legtöbb vele egy időben virágzó cseresznyefajtával kompatibilis virágport termel, jó pollenadója: a Germersdorfi l, Germersdorfi 3, Hedelfingeni, Bigarreau Burlat, Linda, Kavics, Katalin cseresznyefajtáknak és azok is jó pollenadók számára.

Túlkötődve gyümölcse aprósodik. Fája középerős gyengébb növekedésű, kezdetben feltörekvő koronát nevel, mely sem elsűrűsödésre, sem felkopaszodásra nem hajlamos. Merev ágrendszerű. Vadcseresznyén kitűnően fejlődik. Korán termőre fordul és igen bőségesen terem. Termőképessége és termésbiztonsága kiváló. Igényli a jó vízellátású és tápanyagdús talajt. Télállósága kiváló. Azonban hajlamos a túlkötődésre, melynek következtében gyümölcse gyakran elaprósodik.

Van cseresznyék gyümölcse

Gyümölcsei közepesen nagy méretűek, melyek átmérője átlagosan 22-24 mm, tömegük 4-7 g. Kiváló minőségű gyümölcsei éretten sötétbordó színűek. A gyümölcs alakja kissé nyomott gömb. Húsa kemény, ropogós, rendkívül lédús, mely túlérésre sem puhul el. Íze kellemesen édes-savanykás, magjai nem nagyok. Kocsánya rövid, merev, mely szárazon válik a gyümölcstől. Gyümölcse repedésre nem hajlamos. Friss fogyasztásra, de főleg konzervipari felhasználásra alkalmas fajta.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom