Vadcseresznye

A vadcseresznye (Prunus avium) vagy más néven madárcseresznye egész Európában elterjedt őshonos fafaj. Gyümölcse évezredek óta ismert és kedvelt gyümölcs, melyet már a barlangrajzok is igazolnak. Az különbözteti meg a nemzettség többi képviselőjétől, hogy virágai 2-5 tagú csomókba tömörülnek, illetve termésén pedig nem – vagy nagyon sekély – barázda található.

Vadcseresznye fa – madárcseresznye fa jellemzői

A vadcseresznye késő ősztől rügypattanásig ültethető. 8-9 méteres távolságra érdemes ültetni, mert terebélyes, helyigényes. A meszes talajt nem kedveli. A cseresznye és meggyfák alanyaiként is használják. A vadcseresznye fája 10-12 méterre megnövő, erős vázágakat képző, lombhullató fa. Kérge pirosasbarna, fényes, ágai szintén fényesek szürkésbarnák. Levelei 6-15 cm hosszúak, tojásdad formájúak, fűrészes szélűek, kihegyesedő csúccsal.

Április, május körül virágzik. Illatos, virágai 3-5 csoportban bontják fehér szirmaikat. Június környékén érő termése kerek, piros, vagy feketés-piros csonthéjas bogyó. Íze nem olyan édes, mint az oltott cseresznye fajták bogyóinak, de rendkívül jól felhasználható gyümölcslének, lekvárnak, pálinkának is. Sőt kocsányait gyógyászati célolra is felhasználják. Ugyanis a cseresznyeszár teája rendkívül hatásos érösszehúzóként, vízhajtóként. Használják hólyaggyulladás, ízületi gyulladás és köszvény kezelésére is. Ugyanis nyálkaoldó, vizelethajtó, szívműködést serkentő anyagokat is tartalmaz.

Vadcseresznye méz

A vadcseresznye nektárjából mézet is érlelnek, mely hamar kristályosodik, akárcsak a repceméz. Amely azonban lágyasan krémes állagúvá alakul. Krémesen törtfehér, felmelegítve sárgás színű folyékony méz. A vadcseresznye krémméz kellemes ízű, nem émelyítően édes méz különlegesség. Mivel nem folyékony, hanem zsírszerű az állaga, nem csöpög, így nagyon könnyű kezelni.

Cseresznye tárolása

A cseresznye nem utóérésű gyümölcs, így érdemes optimálisan érett állapotában leszedni. Mivel azonban magas víztartalmának következtében igen hamar megromlik, így minél előbb el is kell fogyasztani, vagy feldolgozni. Hűtőben – gondosan átválogatva, hogy sérült szemek ne legyenek közötte – dobozban még maximum 3-4 napig eláll, 85-90%-os páratartalom mellett. Érdemes ezalatt az idő alatt elfogyasztani vagy felhasználni. Mennyiségtől függően készülhet belőle cseresznyés pite, lekvár vagy akár szörp is, de le is fagyaszthatjuk. Sőt kandírozott cseresznyét is készíthetünk belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom