Törpe cseresznye

A törpe cseresznye fajtáknak több előnye is van, többek között, hogy aki nem rendelkezik kerttel – vagy csak kisebb kertje van – is bátran tarthat az erkélyen, balkonon belőle. Több fajtája cserépben növekedve nem haladja meg a 1,5 méteres magasságot, de nyílt talajba ültetve sem növekszik 2,5 méter magasság fölé.

A cseresznyefák nagyon népszerűek szerte a világon, de főleg Japánban van nagy hagyománya a virágzó cseresznyefák nézésének. Nemcsak, hogy gyönyörűek és az élet megújulását szimbolizálják, de Japánban a kultúra részét is adják. Több napon át tartó ünnepség sorozattal, a hanamival teszik emlékezetessé. A hanami valójában egy családi és baráti körben, piknikezéssel eltöltött program, amikor az emberek semmi mást nem tesznek, egyszerűen csak gyönyörködnek déli szigetektől induló és észak felé haladó, folyamatosan virágba boruló cseresznyefákban. Mi is gyönyörködhetünk benne, ha van a kertünkben, vagy kisebb méret az erkélyen, balkonon.

Törpe cseresznye jellemzői

A törpe cseresznyefák nemcsak dísznek gyönyörűek, hanem rendkívül finom termést is hoznak. Mindegyik fajtája öntermékeny. Tavasszal bontja gyönyörű virágait. Akár nyílt talajba, akár dézsába, nagyobb méretű cserépbe is ültethető. Az ültetés utáni második nyártól kezdődően már szüretelhetők zamatos, ízletes bogyói. Érdemes a nedvességet megőrző talajba ültetni, hiszen a cserépben hamarabb kiszárad a föld. A földjét lazán és nedvesen kell tartani, de pangó víz ne legyen alatta. Érdemes az aszályos időben jobban öntözni a fát – a nyílt talajban lévőt is.

Törpe cseresznye fák ültetésének előnyei:

  • kevesebb helyet foglal, mivel jóval kisebbre nő, mint a normál cseresznyefa
  • nem kell metszeni, vagy csak minimálisan
  • sokkal könnyebb őket metszeni, permetezni, szüretelni
  • ezáltal kevesebb gondoskodást igényelnek

Törpe cseresznyefa fajták

Musketeers Athos

Akár nyílt talajba, akár dézsába, nagyobb cserépbe is ültethető. Másfél méternél nagyobbra nem nő dézsában. Önbeporzó, mely tavasszal hozza gyönyörű, fehér virágait. A második évtől már szüretelhető az érett gyümölcse. Gondoskodni szükséges a talaj nedvességtartalmáról. A világos, napos, fagyvédett helyeken érzi jól magát. Metszést nem igényel. A cseresznyefa betegségei érinthetik, ez ellen szükséges lehet a védekezés.

Baby Cherry

Kis méretű növény, mely szintén balkonra, erkélyre is kényelmesen elfér. Tavasszal bontja gyönyörű fehér virágait, mely a terasz ékessége lehet. Öntermékeny fajta, melynek nagyon ízletes gyümölcsei vannak. Védett, napos, meleg helyre érdemes állítani. Rendszeres öntözést igényel. A gondoskodást meghálálja.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Címlap kép: Törpe cseresznyefa (forrás: http://safru.hu/baby-cherry-torpe-balkon-cseresznye)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom