Tamara cseresznye

A Tamara cseresznye egy késői érésű cseh nemesítésű fajta, mely július közepétől érik. A cseresznye nagyon népszerű gyümölcs világszerte, melynek számos nemesítése létezik. Hazánkban az 1950-es évektől kezdték nemesíteni ezt a gyümölcsöt, mely elsősorban Brózik Sándor nevéhez fűződik. A cseresznye rendkívül közkedvelt zamatos gyümölcs, mely azon túl, hogy kicsik és nagyok kedvence, rendkívül egészséges is.

A cseresznye jótékony hatása a szervezetre ugyanis igazán nagyszerű, hiszen számos hatása egészségmegőrző. Rendszeres fogyasztása mellett – mely 25-30 dkg legalább naponta – sokféle betegség is megelőzhető. A vitamin– és ásványi anyag tartalma is meglehetősen magas, és mivel sok vizet és rostot is tartalmaz, a diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. De létezik cseresznye diéta is, ami viszont a cseresznye magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem javasolt.

Érdemes ezért a cseresznye szezonban minél többet beszerezni ebből a gyümölcsből és feldolgozni télire, hogy akkor is tudjunk belőle fogyasztani. A cseresznye feldolgozási módjai rendkívül sokfélék biztos, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Ráadásul ezek közül több – akár a kandírozott cseresznye, a cseresznye lekvár, vagy a szörp – ajándéknak is remek lehetőség.

Tamara cseresznye jellemzői

Középkései érésű fajta, mely július közepétől érik. A Kruplopodnaja és a Van keresztezéséből nemesített cseh fajta. Mint a lány nevű cseresznyék, ez is önmeddő, így porzó fajtát igényel. Leginkább az alábbi fajták termékenyítik meg: Bigarreau Burlat, Vanda, Strong, Hardy Giant. Fája középerős, illetve erős növekedésű, laza koronaszerkezettel és enyhén csüngő ágakkal. Fája hamar termőre fordul. Termésmennyisége egyenletes, minden évben bőven terem. Gyümölcse sokáig a fán tartható és szedés után a hűtőben még több hétig is eláll. A cseresznyefa metszése fontos feladat, ennél a fajtánál a korai koronaalakító metszéssel a mérete nem lesz kezelhetetlen, alacsonyan tartható. Ez nemcsak a szedést könnyíti meg, hanem a cseresznyefa betegségeivel szembeni védekezést is.

Tamara fajták gyümölcsei

Gyümölcsei nagyon méretűek, melyek átmérője átlagosan 28-29 mm, tömegük 10-11 g, szív, vagy vese alakúak. Kiváló minőségű gyümölcsei éretten sötétbordó színűek, fényesek. A húsa piros, roppanós, tömött, kiváló zamatú, édes-savas ízű. Felhasználható friss fogyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom