Sunburst cseresznye

A Sunburst cseresznye egy kanadai cseresznye fajta, melyet a Stella és a Van keresztezésével állítottak elő. Hazai honosítói Brózik Sándor és Apostol János voltak. Ez a fajta rendkívül bőven terem, így akár kis kertekben, akár nagyüzemi termesztésre is alkalmas fajta. Hazánkban a cseresznye már hosszú idő óta jelen van.

A kertekben, udvarokon a számos népszerű gyümölcs – a szilva, alma, körte, dió – mellett a cseresznye is megtalálható volt. Friss fogyasztása mellett korábban elsősorban aszalták, majd bort, pálinkát készítettek belőle. A cukor megjelenésével a lekvár főzés és a cseresznye befőzés is egyre népszerűbb lett. Majd néhány évtizedre vesztett a népszerűségéből és felváltotta a nagyüzemi befőzés, de napjainkra megint reneszánszát éli. Számos konyhában készülnek a házi finomságok a cseresznye szezonban is. Ha nincs saját cseresznyefánk, de szívesen szüretelnénk, érdemes a szedd magad akciókat keresni és látogatni, ahol magunk szüretelhetjük a friss, zamatos gyümölcsöt. Ennek nagy előnye, hogy biztosan éretten szedjük le őket és sokkal kedvezőbb áron is juthatunk hozzá, mint a bevásárlóközpontok polcain.

Sunburst cseresznye jellemzői

A Sunburst cseresznye egy kanadai nemesítésű, késő korai fajta, mely június közepén a Bigarreau Burlat után kb. 15-20 nappal érik. Virágai középkésőn nyílnak, öntermékenyek. Jól termékenyíti a Vera, Linda, Kavics, Katalin, Annus, Tünde és Aida cseresznyefajtákat és az Érdi nagygyümölcsű meggyfajtát egyaránt. Fája erős növekedésű, a koronája kissé szétterülő. Felkopaszodásra hajlamos, emiatt rendszeres metszést igényel. Kiskerti és nagyüzemi termesztésre egyaránt alkalmas. Korán és rendszeresen terem, igen bőtermő fajta.

Sunburst gyümölcsei

Gyümölcsei igen nagy méretűek, melyek elérhetik átlagosan akár a 26-30 mm átmérőt, és tömegük jellemzően 9-10 g körüli. A gyümölcsök nem szabályos gömb, hanem nyomott gömb formájúak. A gyümölcs színe élénk piros, felülete fényes. Húsa világospiros, közepesen kemény, ropogós, lédús, kis magokkal a közepén. Íze kellemesen édes-savas. Esős időben a gyümölcsei könnyen repednek. Kocsánya középhosszú. Ez a fajta gépi betakarításra nem alkalmas. Teljes éréstől számítva szüreti időszaka rövid, csak néhány napig tartható fent a fán. Friss fogyasztásra alkalmas elsősorban.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom