Stella cseresznye

A Stella cseresznye egy kanadai nemesítésű fajta, melyet a Lambert és a John Innes keresztezésével állították elő, itthon Brózik Sándor honosította. Június végén néhány nappal a Germersdorfi után, de a Hedelfingeni óriás előtt érik. Hazánkban a cseresznye nemesítése főleg az 1950-es évektől kezdődött, sok fajta nemesítése Brózik Sándor nevéhez fűződik.

A cseresznye hazánkban és a világ számos pontján is nagy népszerűségnek örvend. Zamatos íze és a magas vitamin– valamint ásványi anyag tartalma miatt rendkívül egészséges is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ráadásul a rost és a víztartalma miatt rendkívül jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe is, sőt cseresznye diéta is létezik. Bár ez utóbbi cukorbetegségben szenvedők számára nem javasolt, mivel a cseresznyének magas a cukortartalma.

Érdemes ebből a nagyon egészséges gyümölcsből a szezonban minél nagyobb mennyiséget feldolgozni télre is. Akár befőttnek, akár lekvárként, vagy szörpnek elrakva igazán különleges finomság a téli napokra. Napjainkban a befőzés egyébként is újra reneszánszát éli, ehhez pedig a szedd magad akciókban kedvezményes áron magunk szüretelhetjük a zamatos gyümölcsöt.

Stella cseresznye jellemzői

A Stella cseresznye június végén érő fajta, mely a Germersdorfi után érik. Középkésőn virágzó cseresznye fajta. Öntermékeny fajta, így nem kell mellé porzópárról gondoskodni. Jó pollenadója a középidőben és későn virágzó cseresznye fajtáknak.  Fája középerős növekedésű, feltörekvő, gúla alakú koronát növeszt. Emiatt érdemes rendszeresen és erősen metszeni, hogy az oldalhajtásokat is növekedésre serkentsük. Gyümölcseit rövid termőnyársakon hozza. Igen korán termőre fordul, azután pedig rendszeresen és bőven terem.

A cseresznyefa betegségei közül elsősorban a monília fertőzés veszélyezteti, mivel termései sűrűn állnak, egymáshoz szorulnak. Emiatt esős, csapadékos időben a termése nagyon hajlamos a felrepedésre, ezáltal pedig a monília fertőzés könnyebben eléri. Nem tartozik a rezisztens cseresznye fajták közé, mivel a fája fogékony a betegségekre

Stella gyümölcsei

Gyümölcsei nagyok, átlagosan 22-24 mm átmérőjűek, 6-7 g tömegűek, melyek alakja kissé megnyúlt, szív alakú. Héjának színe éretten sötét bordós, pirosas. Húsa pirosas feketés, kemény, de nem ropogós. Az íze közepes. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas fajta.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom