Rita cseresznye

A Rita cseresznye a világ legkorábban érő fajtája. Május 22-én, Rita névnapon már fogyasztható gyümölcse. A cseresznye nemcsak hazánkban, de a világ számos pontján elterjedt nagyon sok fajtája ismert a számos nemesítésnek köszönhetően. A cseresznye fajták érése május közepétől egészen július közepéig kitart. A cseresznye jótékony hatása régóta ismert, számos betegség megelőzhető rendszeres fogyasztásával. Ehhez érdemes a cseresznye szezonban feldolgozni és eltenni a gyümölcsből télire. Akár lefagyasztva, akár lekvárnak, befőttnek feldolgozva.

Rita cseresznye jellemzői

 • A Rita a legkorábban érő, magyar származású fajta. Az érési ideje általában május 20-tól indul, a Bigarreau Burlat előtt érik 10-12 nappal
 • Fája gyenge-középerős növekedésű, koronája lehajló gömb alakú. Vesszői vörösek, kissé ívesen hajlók.
 • Közepesen erős növekedésű, jó termőképességű, korai érése miatt a cseresznyelégy nem károsítja. Virágai középkorán nyílnak.
 • A lány nevű cseresznyék önmeddők, porzó fajtát igényelnek. Leginkább az alábbi fajták termékenyítik meg legjobban: Valerij Cskalov, Petrus, Tünde, Paulus, Bigarreau Burlat és a Vera.
 • Kiváló minőségű nagy gyümölcsöt terem. Gyümölcsei közepesen nagy méretűek, átlagosan 5-6 g körüli súllyal, 23-24mm átmérőjű. Széles kúp alakú, hasi oldalon kissé kidudorodó. Vékony, fényes héjú, kellemes édes-savanykás ízű, kemény, tömött húsú, mely azonban repedésre hajlamos.  Színe az érési idő elején, május 20-a környékén piros, később bordó színű. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas.
 • Jól alkalmazkodik a talaj típusokhoz, de leginkább a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag levegős talaj a megfelelő a növény számára. Csapadékigénye nem magas, de hő és fényérzékeny növény. Rendszeresen és bőven terem.

Rita cseresznye felhasználása

Főleg azonnali fogyasztásra ajánlott. Ez a cseresznye fajta is felhasználható levesekbe, süteményekbe, akár húsok mellé is.

A cseresznyét nemcsak belsőleg, hanem külsőleg a kozmetikaiparban is hasznosítják, hiszen magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt számos kozmetikai készítmény alapanyaga is. Rendszeres használata mellett a bőr hidratálttá, frissé, üdévé válik. Arcpakolásként a cseresznye gyógyító és regeneráló hatással bír, eltávolítja az arcon lévő pöttyöket és az elhalt sejteket.

Tipp: Cseresznyés pakolás recept

Hozzávalók: 

 • 1 csésze cseresznye
 • 2 evőkanál görög joghurt

Elkészítése:

 1. A cseresznyét alaposan meg kell mosni a szárakat, leveleket, magokat el kell távolítani.
 2. Össze kell turmixolni, majd hozzákeverni a natur joghurtot.
 3. Jól el kell keverni és ezután fel kell kenni az előzőleg megtiszított arcbőrre.
 4. Kb. 30-35 perc múlva le lehet mosni langyos vízzel. Selymes, üde bőr a végeredmény.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom