Tartalomjegyzék
A Perui cseresznye az Andokban honos növény, mely a burgonyafélék családjába tartozik. Eredendően Dél-Amerikából származik, de mára sokfelé termesztik a világon. Hívják ananászcseresznyének vagy páponyának is ezt az egynyári lágyszárú növényt, mely hazánkban is termeszthető. Közeli rokona a hazai kertekben is gyakran látható lampionvirágnak, azonban nem szabad a két növényt összetéveszteni. Ugyanis a lampionvirág élénkpirosra színeződő termésburkában érő kisebb, piros bogyója mérgező, nem ehető!
Anannászcseresznyének az íze miatt is nevezik, ami nagyon hasonlít az ananász és az eper kevert ízére. Hártyavékony burokban érleli termését, mely sosem pirosodik be, hanem zöld színűből szalmasárgába vált. Ez a burkolat több célt is szolgál:
- megvédi az időjárás viszontagságaitól
- és a benne hagyott gyümölcs legalább egy hónapig eltartható.
Perui vagy ananászcseresznye jellemzői
- Évelő, lágyszárú növény, mely megfásodhat és akár 2 méter magasra is megnőhet.
- A bogyója 2-4 cm átmérőjű hólyagos cseresznye korai fajta, mely június közepén, végén érik.
- Melegigényes, de a paprikánál kevésbé igényli a meleget.
- Vízigényes növény, mely nagy melegben és a fejlődés kezdetén különösen sok vizet igényel.
- A homokos talaj kivételével bárhol megterem, de a középkötött, kötött talajon fejlődik igazán.
- Folyamatosan terem, így szüretelése is folyamatos.
- Az érett termések sárgás színűek, felvágva olyanok, mint a koktél paradicsom.
- Az éretlen gyümölcse mérgező!
- Tápanyagigénye nagy, a magas szervesanyag tartalmú területeket kedveli.
- Kórokozók közül elsősorban a dohánymozaik-vírus és a verticilliumos tőhervadás veszélyezteti. Kártevők közül a levéltetű okozhat problémát.
Perui cseresznye termesztése
A perui cseresznye termeszthető közvetlenül helyre vetéssel, vagy palánta ültetéssel is. Magját április közepén kell elvetni cserépbe vagy műanyag pohárba. A magok csírázásához legalább 12-14 °C-ra van szükség. Ugyanúgy kell termeszteni, mint a paradicsomot. Kiültetésével meg kell várni a május közepét, mert a hűvösebb időben és éghajlaton hamar elfagyhat. Ugyanis hidegre érzékeny növény, mely már mínusz 1-2 °C-on elpusztulhat.
Egy tő 30-40 bogyót terem, melyek átlagos tömege 20-25 g. Az érett bogyó könnyen lehull, de száraz időben a földön heverve is friss, zamatos marad. Nyersen is kellemes ízű, de savanyúságként, dzsemként vagy befőttként is igen ízletes.
Ananászcseresznye jótékony hatásai
Mivel számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nyers fogyasztása rendkívül jótékony a szervezet számára.
- erősíti az immunrendszert
- erősíti az idegrendszert
- enyhíti a fáradságot
- segít az íny, a fogak, a porcok megerősítésében
- az egészséges szem megőrzésében is hatékony, erősíti a látóideget
- szabályozza a máj és a vesék működését
- akadályozza a vesekő képződését
- vizelethajtó és méregtelenítő
- fokozza az anyagcsere működését
https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye
Vissza a kategória cikkeihez