Paulus cseresznye

A Paulus cseresznye egy június elején, közepén érő, hazai nemesítésű fajta. Brózik Sándor és Apostol János a Bigarreau Burlat és a Stella keresztezésével állította elő. Rendkívül bőven terem, azonban elsősorban friss fogyasztásra felhasználható fajta. Befőzésre nem, de leveseknek, süteményekbe, pálinkafőzésre rendkívül jól használható. A cseresznye nagyon egészséges gyümölcs, számos vitamin- és az ásványi anyag megtalálható benne, melyre a szervezetnek szüksége van. Magas a víz- és rost tartalma is, így rendkívül jól beilleszthető a fogyókúrás étrendekbe. Sőt cseresznye diéta is létezik. Kicsik és nagyok kedvence egyaránt és a cseresznye babáknak is adható már 9-10 hónapos koruk körül.

A Paulus cseresznye jellemzői

A Paulus cseresznye nagyjából az Aida idejében, azelőtt néhány nappal június 10-12 körül érleli zamatos, ízletes nagy bogyóit. Virágai középkorán nyílnak. Öntermékeny fajta, de öntermékenysége ellenére nem hajlamos a túlkötődésre. Fája középerős- erős növekedésű, feltörekvő kúp alakú koronát növeszt. Korán és rendkívül bőségesen terem. A talaj típusokban alkalmazkodó, azonban fagyvédett helyre érdemes ültetni.

A cseresznyefa betegségei ennél a fajtánál is fennállhatnak, így védekezni szükséges ellenük. A betegségek és károkozók ellen az elsődleges védelem, a megelőzés. E már a csemete beszerzésével kezdődik. Ugyanis csak megbízható helyről érdemes csemetét vásárolni, ahol vírusmentes szaporítóanyagot kapunk. Továbbá a cseresznyefa metszése is elengedhetetlen a kártevők, betegségek megelőzéséhez. Amennyiben pedig már megjelent a növényen valamilyen károkozó, akkor szükséges a megfelelő növényvédelemmel ellátni.

Paulus gyümölcsei

Gyümölcsei rendkívül nagy méretűek, melyek átmérője átlagosan 26-27 mm, a súlyuk 7-9 g körüli. Gyümölcse alakja felülről kissé lapított gömb formájú. A gyümölcs héja fénylő, bordópiros színű. Húsa sötét piros színű, igen kemény állományú. Az íze rendkívül kellemes édeskés-savanykás cseresznye íz. A gyümölcsökben viszonylag kis magok vannak. Kocsánya középhosszú. Repedésre nem hajlamos fajta. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas fajta.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom