Oszlopos cseresznye

Az oszlopos cseresznye különlegessége, hogy igazán kevés helyet foglal el és rendkívül látványos növény. Ugyanúgy terem, mint a normál méretű cseresznyefák, csak erkélyen, balkonon vagy kisebb kert részen is elférnek.  Egyediségét az adja, hogy a növény lombja felfelé törekszik, nem pedig vízszintesen. A magasságából adódóan gyerekek is könnyen elérik ízletes, zamatos terméseit.

Oszlopos cseresznye fajták

 • Helene
  A Helene fajtának a magassága maximum 2-2,5 méter. Jól tűri a hideget. Júliusban érleli zamatos, ízletes bogyóit, melyek feketés pirosas színűek. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas.
 • Stella
  Egy kanadai nemesítésű fajta, mely június vége felé érik. Gyümölcsei nagy méretűek, átlagosan 6-7 g súlyú, 22-24 mm nagyságú, bordós piros színű, ropogós, zamatos ízű. Öntermékeny.
 • Sylvia
  Ez a növény egy lassan növő fajta, mely maximum 1,5 m magasságú. Június végén, július elején érik. Ízletes, nagy piros bogyókat terem. Mivel oldalágakat nem fejleszt, metszeni nem szükséges. Friss fogyasztásra ajánlott fajta.
 • Szerb oszlopos cseresznye
  Ennek a magassága sem haladja meg a 2-2,2 métert. Június közepén érik. Gyümölcse közepesen nagy, vagy nagy (26-28 mm), sötétvörös, puha, kiváló ízű. Öntermékeny. Friss fogyasztásra ajánlott fajta.
 • Viktoria
  A Viktoria fajta magassága teljes kifejlett növény esetében 2-2,5 méter körüli. Késői fajtájú, mely gyümölcseit július végén érleli. Bőven és rendszeresen terem. Gyümölcse nagy, sötétpiros színű, aromás ízű. Öntermékeny fajta. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott fajta.
   

Oszlopos cseresznye metszése, gondozása

Oszlopos cseresznye ültetési tippek:

 • Érdemes őket napos helyre ültetni.
 • Az ültető gödör legalább 60X60 cm legyen és 2-2,5 m távolságra kerüljenek egymástól.
 • A sérült gyökér részeket el kell távolítani és egykicsit visszavágni a gyökereket.
 • Az ültetést követően alaposan meg kell locsolni, a földet lenyomkodni körülötte.

Gondozása, metszése

 1. Nagy gondozást nem igényel, de cserépben tartva a folyamatos öntözéséről szükséges gondoskodni.
 2. A metszésénél a főág mellett csak egy mellékágra van szükség. Ezzel elkerülhető, hogy a csemete túlzottan terebélyessé váljon, illetve elősegíthető a felfelé történő fejlődése is. Az egymást keresztező és elhalt ágakat fagymentes időszakban szabad csak levágni, így elkerülhetők a betegségek okozta károk. Erre a legmegfelelőbb időszak közvetlenül a virágzás előtt van.
 3. Megfelelő tápanyag biztosítása mellett sokáig ékes dísze lehet a kertnek, balkonnak vagy erkélynek egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Címlap kép: Öszlopos gyümölcsfák (forrás: https://fmc.hu/2017/06/23/ki-mondta-hogy-a-kilencediken-nem-lehet-gyumolcsos)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom