Öntermékeny cseresznye

Számos öntermékeny cseresznye fajta létezik. Érdemes a cseresznyefa telepítés előtt már sok mindent átgondolni. Először is érdemes azzal számolni, hogy ha nem törpe cseresznyét választunk, az hatalmasra megnő, tehát jelentős helyigénye van. A törpe fajták előnye, hogy balkonon, erkélyen is nevelhetők dézsában, nagyobb cserépben, vagy kisebb kertekben is alkalmas ültetésük.

A megfelelő fajta kiválasztása is lényeges, ha tudjuk, hogy mire szeretnénk felhasználni a termést. Ugyanis nem minden cseresznye alkalmas például befőzésre. Ezenkívül pedig nagyon lényeges, hogy a cseresznye öntermékeny, vagy csak más fajtájú gyümölcsfáról származó virágporral termékenyíthetők meg. Ebben az esetben ugyanis rögtön több gyümölcsfa ültetése is szükséges.

Öntermékeny cseresznyék jellemzői

A gyümölcsfák virága többnyire öntermékeny. Ez azt jelenti, hogy megporzó rovarok segítségével (pl. méhek) jön létre a megtermékenyülés. Azonban vannak fajták, amik virágai csak más fajtájú gyümölcsfáról származó virágporral termékenyíthetők meg. Ezek a fajták az önmeddők.

Az őszibarack, de sok sárgabarack fajta például önmagában is megterem, vagyis öntermő. Ám az alma, körte, birs, mandula, málnaszeder, dió, mogyoró, gesztenye minden fajtája önmeddő. Önmeddő a meggy, japánszilva, a fekete ribiszke sok fajtája is. Továbbá ilyen számos cseresznye fajtája is.

Ha nem tud megtermékenyülni egy fa, akkor lehet bármilyen gyönyörű, termést nem fog hozni. Ezért az önmeddő fák közelébe pollenadó fákat szokás telepíteni. A cseresznye fajták közül a lány nevűek (Linda, Margit Katalin stb.) önmeddők, vagyis porzó fajtát igényelnek. Ezek a fajták adják aztán a virágport és termékenyítik meg az önmeddő gyümölcsfát. Ezért a telepítésnél nagyon fontos az is, hogy olyan fajtákat válasszunk egymás mellé, amik nagyjából egy időben virágoznak. Fontos, hogy a pollenadó fajta hosszan virágozzon, így nagyobb esély van a megtermékenyülésre.

Öntermékeny cseresznye fajták

  • Alex (jó pollenadója a Katalin, Kavics, Van fajtáknak)
  • Lapins
  • Stella (jó pollenadója a középidőben és középkésőn virágzó cseresznyefajtáknak)
  • Sunburst
  • Sylvia
  • Szerb oszlopos cseresznye

Az öntermékeny cseresznye fajták jó pollenadói az önmeddő fajtáknak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom