Margit cseresznye

A Margit cseresznye egy június közepén érő, kiváló gyümölcsminősítésű, magyar nemesítésű fajta. Nemesítése Brózik Sándor és Apostol Jánosné munkáját dicséri. A Germersdorfi óriás fajtának a szabadmegporzású magonca. A cseresznye nemesítés hazánkban már az 1950-es évek elején elkezdődött és elsősorban Brózik Sándor nevéhez fűződik. A cseresznye egy világszerte ismert népszerű gyümölcs, mely hazánkban is hosszú évszázadok óta jelen van a paraszti gazdaságok udvarain.

Gyümölcse nagyon kedvelt és számos feldolgozási formáját ismerik már évszázadok óta. Régebben elsősorban lekvárt, bort és pálinkát főztek belőle, majd a befőtt is nagyon népszerű lett. Napjainkban a lekvár- és a szörp főzés pedig ismét reneszánszát éli. Sokan próbálkoznak igazán különleges ízvilágú finomságok elrakásával télire. A cseresznye kicsit időigényesebb, mint például a sárgabarack feldolgozása, de mindenképpen megéri a ráfordított idő, hiszen így igazán házi készítésű finomságokat ehetünk télen, amibe tudjuk, hogy mit raktunk. A cseresznye kandírozása is az utóbbi évek egyik feldolgozási formája, mely remek ajándék is lehet.

Margit cseresznye jellemzői

Június közepén érik a Bigarreau Burlat után, a Germersdorfi óriás fajta előtt 8-10 nappal, június 10-12 körül. Középkésőn virágzó fajta. A lány nevű cseresznyék önmeddők, porzó fajtát igényelnek. Leginkább az alábbi fajták termékenyítik meg legjobban: Van, Germersdorfi 3, Hedelfingeni óriás, Linda.

Fája középerős növekedésű, kissé megnyúlt gömb alakú koronát nevel. Virágrügyeket főként a bokrétás termőnyársakon hoz. Közepes termőképességű, 20-25 százalékkal kevesebbet terme a Germesdorfinál. Azonban kiváló gyümölcsminőségű cseresznye fajta, mely nagyon hamar termőre is fordul. A cseresznyefa betegségei ezt a fajtát is érinthetik, ezért érdemes elsősorban a megelőzésről, de kialakult betegség esetén a megfelelő növényvédelemről is gondoskodni.  Kézi és gépi betakarításra egyaránt alkalmas ez a fajta is.

Margit fajta gyümölcsei

Gyümölcsei nagy méretűek, melyek átmérője átlagosan 24 mm, tömegük 7-8 g. Kiváló minőségű gyümölcsei éretten bordópiros színűek. A húsa sötétpiros, ropogós, rendkívül ízletes édes-savasan zamatos. Húsa a Bigarreau Burlatnál jóval keményebb, lédús, magvaváló, a gyümölcs formája lapított gömb alakú. Elsősorban friss fogyasztásra, friss exportra, de hűtőipari és konzervipari célokra is kiválóan alkalmas.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom