Linda cseresznye

A Linda cseresznye június végén érik, rendkívül jól tárolható, szállítható. A Germersdorfi óriás értékét jóval felülmúló, annak részbeni helyettesítésére alkalmas, több felhasználási célra is kiváló fajta. A cseresznye hazánkban rendkívül népszerű gyümölcs. Ennek több oka is van, többek között a rendkívül finom, zamatos íze, mely egyaránt kicsik és nagyok kedvencévé teszi, valamint, hogy rendkívül egészséges.

A cseresznye vitaminés ásványi anyag tartalma ugyanis rendkívül magas, ezért hatása a szervezetre igazán jótékony. Továbbá sok vizet és rostot tartalmaz, ami miatt a fogyókúrás étrendek remek kiegészítője lehet, de létezik cseresznye diéta is. Mely utóbbi cukorbetegek számára azonban nem ajánlott, mivel a cseresznyének magas a cukortartalma.

A cseresznye szezonban hazánkban országszerte több helyszínen is tartanak Cseresznye fesztiválokat, melyekre várják az érdeklődőket különböző gasztronómiai és kulturális programokkal. Ezeken a rendezvényeket cseresznye vásárlásra és kóstolásra is lehetőség van.

Linda cseresznye jellemzői

A Linda június végén érik, a Germesdorfi óriás érése előtt néhány nappal. Középkésőn virágzik. A lány nevű cseresznyék önmeddők, porzó fajtát igényelnek. Leginkább az alábbi fajták termékenyítik meg legjobban: Van, Germersdorfi, Katalin, Hedelfingeni óriás, Margit, Solymári gömbölyű, Stella. Fája kicsit erősebb a közepes növekedésűnél, laza, széteső, sátoros koronájú. Ágai, vesszői a termés súlya alatt kissé lehajolnak. Rendkívül jó termőképességű és nagyon hamar termőre is fordul. Bőven és rendszeresen terem. A Germersdorfinál bővebben termő ezért annál gazdaságosabban termeszthető fajta. A cseresznyefa betegségei ezt a fajtát is érinthetik, mely ellen szükséges növényvédelemmel védekezni.

Linda gyümölcsei

Gyümölcsei nagy méretűek, melyek átmérője átlagosan 24-26 mm, tömegük 7-9 g. Gyümölcse éretten bordó-piros színű, héja vastag, kemény húsú, kissé megnyúlt, lekerekített vállú, hasi oldalán lapos gömb alakú. Húsa sötét-bordó, kemény, ropogós, magja nagy. Íze kiváló édes-savas, harmonikus. Termése rendkívül sokáig a fán hagyható, ugyanis 8-10 napig is a fán tartható minőségromlás nélkül.

Gépi és kézi szedésre egyaránt alkalmas fajta. Elsősorban konzervipari feldolgozásra, de friss fogyasztásra és friss exportra is kiválóan alkalmas.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom