Lapins cseresznye

A Lapins cseresznye egy június közepén érő, kanadai nemesítésű fajta. Kanadában az egyik fő termesztési fajta. A cseresznye szinte az egész világon ismert, számos helyen termesztett növény. Az őskor óta ismert, hazánkban a 16. század közepén került. Eleinte a paraszti gazdaságok kertjeibe, később nagyüzemi termesztésbe is bevonva. Az 1950-es évektől kezdődően számos fajtát nemesítettek és honosítottak meg, így napjainkra igazán sok cseresznye fajta elérhető a kertészeti szaküzletekben, faiskolákban.

A rezisztens cseresznye fajták is megjelentek a nemesítéseknek köszönhetően, így a cseresznyefa betegségekkel és károkozókkal szemben ezek a fajták ellenállóbbak. A cseresznye nagyon kedvelt, egészséges gyümölcs, hiszen a vitaminés ásványi anyag tartalma is rendkívül magas. Ezért hatása a szervezetre igazán jótékony. Továbbá sok vizet és rostot tartalmaz, ami miatt a fogyókúrás étrendek remek kiegészítője lehet, de létezik cseresznye diéta is. Érdemes rendszeresen fogyasztani belőle.

Lapins cseresznye jellemzői

A Lapins a Stellából nemesített fajta. Középkései érésű, június közepétől szüretelhetők zamatos, ízletes bogyói. Jó pollenadó, öntermékeny fajta, nem igényel porzópárt. Fája középerős növekedésű, fagyérzékeny. Későn fordul termőre, de utána rendszeresen és nagyon kiadósan terem. Meleg, védett helyre érdemes ültetni. Közepes hő- és fényigényű, a vízigényére ugyanez igaz.

A talaj esetében azonban a megfelelő humusztartalmú, mélyrétegű vályogtalajok a legjobbak számára, ugyanis a gyökérzete levegőszükségletét ezzel tudjuk biztosítani. A száraz területeket kivéve bárhová ültethető hazánk területén. Szükséges a rendszeres metszése, mely eleinte korona alakító metszés, majd a fenntartó metszés. A ritkító visszavágásokat nyár végén a szüret után ajánlott elvégezni. A cseresznyefa betegségei közül elsősorban a nekrotikus levélfoltosság és a monília veszélyezteti. Ezek ellen érdemes védekezni.

Lapins gyümölcsei

Gyümölcsei rendkívül nagy méretűek, melyek átmérője átlagosan 28-29 mm, tömegük 9-10 g. Gyümölcse gömbölyű, mutatós, éretten sötét piros színű. A gyümölcs húsa kemény, sötétpiros, roppanós, édes ízű, de kevésbé aromás. A héja fényes, kármin piros, repedésre hajlamos. Elsősorban friss fogyasztásra, befőzésre alkalmas fajta.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom