Kukacos cseresznye

A kukacos cseresznye sajnos gyakran előfordul, sokan ezért nem is szeretik ezt a nagyon egészséges, zamatos gyümölcsöt. Inkább nem eszik attól való félelmükben, hogy megeszik a cseresznyével együtt a kukacot is. A gyümölcsfák esetében is vannak betegségek, illetve a cseresznye kártevői, melyek e megfelelően gondozott, karbantartott fák esetében is előfordul azonban, hogy megtámadja őket valamilyen gombás vagy vírusos fertőzés, esetleg kártevők. 

A leghatékonyabb védelem ellenük a megelőzésben keresendő. Elsősorban a szaporítóanyag vírusmentességével, illetve a gyümölcsfa rendszeres metszésével. Ugyanis a cseresznyefa metszése nemcsak az eredményes, bőséges termés esetében fontos, hanem amiatt is, mert az egészséges ágszerkezetű fákat kevésbé támadják meg a betegségek. Ha a lombkorona szellős és jól átereszti a fényt, akkor a gyümölcsök is jobban tudnak érni, de a permetezés is hatékonyabb.  

Hogyan lehet kukacos a cseresznye?

A cseresznyefa betegségei kórokozók által és kártevők által is keletkezhetnek. A kórokozók általi betegségek leginkább a gyümölcsfa leveleit, a lombozatot támadják meg. Ilyen betegségek a Nekrotikus gyűrűsfoltosság, a Klorotikus gyűrűsfoltosság, a Blumeriellás levélfoltosság, melyek a levelek deformálódását, sárgulását és végül sok esetben a lehullását okozzák. Szélsőséges esetben akár a teljes fa pusztulásához is vezethetnek. Védekezni leginkább védekezéssel lehet ellenük, elsősorban vírusmentes szaporítóanyaggal.

A cseresznye elsődleges kártevője a cseresznyelégy, mely a tényleges kukacosodást is okozza. A kifejlett példány 3- 4mm hosszúságú, melynek szárnyain jellegzetes, fordított V alakú fekete sáv látható. Leginkább a középérésű és a késői cseresznye fajtákat részesíti előnyben. A cseresznyelégy lárvája – az úgynevezett nyű – okozza a tényleges kártételt, mégpedig úgy, hogy minden termésbe egy tojást helyez el. Kívülről ez nem is feltétlenül látszik, csak tapintásra érzékelhető. Ugyanis a gyümölcs besüpped, puha tapintásúvá válik.

Ehető a kukacos cseresznye?

Manapság nagyon rosszul éljük meg, ha kukacos cseresznyét ettünk – amit persze csak utólag érzékelünk. De régen a falusi kertek gazdaságaiban egyáltalán nem okozott problémát. A cseresznye ketté szedve megmutatja a belsejét, így rögtön láthatóvá válik, hogy van-e benne kukac. Sokszor csak a cseresznye egyik felében tesz kárt, így a másik fele még fogyasztható, feldolgozható. Természetesen nagyon alaposan meg kell tisztítani, mosni a gyümölcsöt és ténylegesen csak az ép részeket felhasználni. De ahogy az alma, az őszibarack vagy bármely más gyümölcs esetében kivágjuk a hibás részeket és elfogyasztjuk, ez ebben az esetben is így van.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom