Kordia cseresznye

A Kordia cseresznye egy késői cseresznye fajta, mely június végén érik, a Hedelfingeni és a Germersdorfi fajták után. A cseresznye nemcsak hazánkban, hanem a világ számos pontján nagyon népszerű, kedvelt gyümölcs. Már az ókorban is ismerték. Hazánkban a 16. század közepe óta van jelen és egyre nagyobb jelentőséggel bírt az évszázadok folyamán. Az 1950-es évektől kezdték el itthon is a cseresznye fajták nemesítését és honosítását is. Ezeknek köszönhetően számos rezisztens cseresznye megtalálható már a hazai cseresznye fajták kínálatában is. Nemcsak kiskertekben, de nagyüzemi termesztésben is több helyen termesztik az országban. Több fajta rendkívül jó export árufajta. A cseresznye szezon már május végén kezdődik és egészen július közepéig, végéig kitart. A cseresznye felhasználása igen széleskörű, a friss fogyasztáson túl: lekvár, szörp, befőtt, pálinka is készíthető belőle.

Kordia cseresznye jellemzői

A Kordia egy Csehországban nemesített, széles körben ismert és nagyon népszerű, elterjedt fajta. Június második felében érik, a Hedelfingeni óriás cseresznye után. Fája energikus, középerős növekedésű, idősebb korára az ágrendszere szétterül, a koronája lehajlik. Közepes hő-víz és fényigényű növény. A talajra viszont kényes. Gyökérzetének szüksége van a levegős talajra, melyet leginkább a megfelelő humusztartalmú vályogtalaj biztosít számára. Rendszeres metszést igényel. Először a korona alakító metszést, majd idősebb korban a fenntartó metszést szükséges minden évben elvégezni. Kiváló termőképességű, rengeteg gyümölcs szüretelhető róla. Pollenadói: a Germersdorfi, a Linda, a Van.

Kordia gyümölcsei

Kiváló minőségű nagy bogyójú gyümölcsöt terem. Termése nagy méretű, átlagosan 6-8 g tömegű és 24-26mm átmérőjű. Bordópiros színű, fényes, szív alakú gyümölcsöket terem. Melyek húsa zamatosan édes, rendkívül finom, ropogós. Friss fogyasztásra és befőzésre egyaránt jól használható fajta.

Kordia cseresznye betegségei

Jó alkalmazkodóképességű, a száraz területeket kivéve bárhol megterem hazánk területén. A cseresznyefa betegségei közül elsősorban a nekrotikus levélfoltosság és a monília veszélyeztetheti, bár repedésre nem hajlamos. Ezek kivédésére érdemes megbízható kertészetből vsárolni, kizárva a fertőzés lehetőségét.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom