Tartalomjegyzék
A koktélcseresznye elsősorban a koktélok díszítéseként ismert. De süteményekbe, fagylaltok, krémek, akár sültek díszítésére is kiváló. Készen is kapható számos színben és kiszerelésben. A koktélcseresznye tulajdonképpen egy tartósított gyümölcs, melyet cukorban konzerválnak. Az aszalás és a kandírozás szintén a gyümölcs tartósítási formái. A kandírozott cseresznye szintén cukorral készül, a cseresznye aszalása cukor nélkül is történhet. Ugyanis ennek az eljárásnak a lényege, hogy a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. De nemcsak készen kapható, magunk is próbálkozhatunk bármelyik tartósítással.
Koktélcseresznye készítése házilag
A cseresznye rendkívül egészséges, hiszen vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag gyümölcs, ezért javallott a rendszeres fogyasztása. Mivel a cseresznye szezon nem tart túl hosszú ideig, érdemes télire eltenni belőle, akár lekvár, befőtt vagy szörp formájában is. Azonban koktélcseresznyének készítve jelentősen növekszik – az egyébként sem alacsony – cukortartalma. Ezzel érdemes számolni, ha fogyasztani szeretnénk.
Hozzávalók:
- 2,5 kg cseresznye
- 0,5 kg cukor
- víz
- 3 literes befőttesüvegek tetővel
Koktélcseresznyék készítése lépésről – lépésre:
- Először a cseresznyéket kell megmosni, majd kimagozni és hagyni jól lecsöpögni.
- Egy nagyobb befőttesüveget meg kell tölteni a megmosott, kimagozott cseresznyével.
- A cukrot annyi vízzel, hogy átnedvesedjen fel kell tenni főzni.
- Majd, ha felfőtt, és a cukor elolvadt, rá kell önteni a cseresznyékre és kicsit meg is kell forgatni az üveget, hogy mindenhol érje a gyümölcsöket a szirup.
- Másnap a levet le kell szűrni a cseresznyékről egy edénybe és ismét fel kell főzni.
- Ezután megint rá kell önteni a cseresznyékre.
- Ezt 12 napig kell ismételni, a végére már alig marad lé.
- A cseresznyéket ezután le kell csöpögtetni és meg kell őket szárítani (ez akár a napon is történhet, csak le kell takarni). Néhány nap szükséges hozzá.
- Ha jól megszáradtak befőttesüvegbe lehet őket szedni és be is rakhatjuk a kamra polcára, de akár le is fagyasztható.
TIPP: Ha a cukor sziruphoz ételfestéket keverünk, színes koktélcseresznyéket is készíthetünk. Rendkívül mutatós.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye
Vissza a kategória cikkeihez