Kavics cseresznye

A Kavics cseresznye egy magyar nemesítésű fajta, mely a Hedelfingeni óriás fajtájú cseresznye előtt érik néhány nappal. Hazánkban a cseresznye nemesítése hosszú időre nyúlik vissza. Ugyanis még az 1950-es évek elején kezdett el a cseresznye nemesítéssel foglalkozni Brózik Sándor. Az ő nevéhez fűződik számos fajta. Tájfajták szelekciójával és klónszelekciós munkával is foglalkoznak ezen tevékenységek során. A legismertebb klónszelekciós fajta a németországi eredetű Germersdorfi óriás.

A cseresznye termesztése is hosszú időre nyúlik vissza, de a paraszti gazdálkodások portáin még hosszabb ideje van jelen hazánkban a cseresznyefa. A cseresznye nagyon népszerű, kedvelt gyümölcs, mely az egészségünk megőrzésében is jelentős szerepet játszik. Ugyanis rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető.

Ezért is érdemes a cseresznye szezonban minél nagyobb mennyiségben eltenni – befőttként, lekvárként, vagy akár lefagyasztva – ebből az egészséges gyümölcsből télire. A cseresznye vitamin– és ásványi anyag tartalma meglehetősen magas, amely rendkívül jótékony a szervezetünkre. Alacsony kalória tartalma miatt fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beilleszthető, de magas cukortartalma miatt a cukorbetegeknek mérsékelten ajánlott a fogyasztása. Azonban cseresznye babáknak is adható már 9-10 hónapos kor körül.

Kavics cseresznye jellemzői

A Kavics június végén érik, a Hedelfingeni óriás előtt 1-2 nappal. Önmeddő virágai középkésőn nyílnak. Kölcsönösen jó pollenadói az alábbi fajták: Axel, Germersdorfi 3, Hedelfingeni óriás, Katalin, Stella. Fája erős növésű, feltörekvő, kerülékes koronát képez. Termőképessége változó. Tavaszi fagyokra kissé érzékeny, ezért a termőhely megválasztására nagy gondot kell fordítani. Toleráns a blumeriellás levélfertőzéssel szemben és a moníliára is kevéssé érzékeny.

Kavics gyümölcsei

Gyümölcsei nagy méretűek, melyek átmérője átlagosan 24-25 mm, a súlyuk 6-7 g körüli. Gyümölcse eleinte sötét bordó-piros, éretten fekete színű, erősen fénylő. Húsa rendkívül kemény, a nevét is ennek köszönheti. Ütődésre nem érzékeny, repedésre nem hajlamos, így akár hosszabb ideig is eltartható. Magja közepesen nagy, kocsánya középhosszú és szárazon válik a kocsánytól. A fán akár 1-2 hétig is eltartható minőségromlás nélkül. Gyümölcse igen mutatós, tompa szív alakú, mely rendkívül jó ízű. Kézi és gépi szedésre egyaránt alkalmas fajta, mely a szállítást és a tárolást is jól viseli. Kiváló mélyhűtőipari és befőtt alapanyag, de friss fogyasztásra is alkalmas.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom