Katalin cseresznye

A Katalin cseresznye egy késői érésű, új magyar nemesítésű fajta. A Gelmersdorfi és a Podjebrád fajták keresztezéséből jött létre és már 1989 óta van forgalomban.  A cseresznye rendkívül népszerű gyümölcs, mely már az ókor óta ismert. Rendszeres fogyasztás mellett egészségmegőrző, betegség megelőző hatásokkal rendelkezik.

Hazánkban is évszázadok óta megtalálható a porták udvarán és nagyüzemi termesztése is hosszú idő óta jelen van. A cseresznye szezonban hazánk számos helyén tartanak Cseresznyefesztivált, ezzel ünnepelve a gyümölcsöt és a termelőket egyaránt. Japánban a virágzó cseresznyefa kerül ugyanígy megünneplésre. Hiszen a japáncseresznye Japán nemzeti jelképe és a japán identitás része, sok zenei, képzőművészeti és irodalmi mű témája is.

Katalin cseresznye jellemzői

Kései érésű fajta, mely július első hetében érik, a Hedelfingeni óriás érését követően néhány nappal. Középidőben virágzik. A lány nevű cseresznyék önmeddők, porzó fajtát igényelnek. Leginkább az alábbi fajták termékenyítik meg legjobban: Van, Germersdorfi 1, Hedelfingeni óriás, Kavics, Axel, Stella, Linda.

Fája erős növésű, feltörekvő ágrendszerű. Közepesen sűrű, kúp alakú koronát nevel, mely a termés tömege alatt kissé széthajlik. Rendkívül jó termőképességű és nagyon hamar termőre is fordul. Bőven és rendszeresen terem. A cseresznyefa betegségei ezt a fajtát is érinthetik, de a blumeriellás levélfertőzésre közepesen érzékeny és a sztigminás levélbetegséggel szemben is toleráns. Azonban a metszése során sebkezelést igényel. Kézi és gépi betakarításra egyaránt alkalmas fajta, mivel teljesen éretten szárazon válik a kocsánytól a gyümölcs.

Katalin fajta gyümölcsei

Gyümölcsei nagy méretűek, melyek átmérője átlagosan 25-28 mm, tömegük 8-10g. Kiváló minőségű export alapanyag. Gyümölcse éretten sötét, bordó-piros, héja vastag, kissé megnyúlt gömb alakú. Húsa sötét-bordó, nagyon kemény, ropogós, festő. Íze enyhén savas-édes, harmonikus. Feldolgozásra, gyorsfagyasztásra és frissen történő elfogyasztásra is kiválóan alkalmas. Mélyhűtött gyümölcse nagyon jó minőségű, jobb, mint a Hedelfingeni vagy a Germersdorfi óriásé.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom