Jedói cseresznye

A jedói cseresznye klasszikus fehér szirmú dísznövény.  A japáncseresznyefa fajták közül az egyik legnépszerűbb a jedói. Japánban főleg a díszcseresznyefák jellemzőek, melyek általában nem hoznak termést. Itt a cseresznyefa virágzás nézésének– vagyis a hanaminak – nagy hagyománya van, mely egészen a 700-as évekig nyúlik vissza. Ezt a szokást ugyanis a Nara korban vették át Kína egyik legjelentősebb császári dinasztiájától a Tang dinasztiától. Bár ebben az időben a hanami még csak a tehetősebb japán emberek időtöltése volt. Aztán idővel egyre szélesebb körben kezdett népszerűvé válni.

Manapság pedig turisták ezrei keresik fel a cseresznyevirágzás idején a szigetországot. Az itt honos japáncseresznye fajták Japánon kívül Kínában és Koreában is egyaránt megtalálhatók. Számos fajtájuk létezik, melyek folyamatosan nyílnak tavasszal.

Jedói cseresznye jellemzői

  • Ez a fajta Japánban a Prunus serrulata és a Prunus subhirtella kereszteződéséből kialakult hibrid.
  • A számtalan cseresznyefa változat közötti választást megkönnyíti a szirmok száma, melyek ötszirmú fehér virágokat hoznak.
  • A csemete jó vízelvezetésű talajba, lehetőleg a végső helyére kerüljön, mert rosszul tűri az áttelepítést.
  • A napsütést szereti, árnyékos részen kevesebb virágot hajt.

Japánban a cseresznyefák virágzása nemcsak gyönyörű látvány, hanem magának a kultúrának a része is. Ugyanis a japán emberek számára a cseresznyefa virágzása az élet átmeneti jellegét szimbolizálja. A művészetekben, költészetben, irodalomban, kerámiákon is évszázadok óta jelen van ez a gyönyörű virág.

Érdekességek a japán díszcseresznyékről:

  • Japánban a díszcseresznyék – a szakurák – nem hoznak termést, szépségük és gyönyörű virágaik miatt nemesítik és ültetik őket
  • A szakura a cseresznyefát, annak a virágát és Japán nem hivatalos nemzeti jelképét is jelenti egyszerre
  • A díszcseresznyék jellemzően 5 szirmú virágokkal rendelkeznek, de vannak 20, 30, 40 sőt akár 100 szirmú változataik is
  • A klasszikusnak tekintett, halvány rózsaszínbe hajló fehérek mellett léteznek sötétebb rózsaszín, tiszta fehér, sárgás és zöldes virágú fajták is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Jap%C3%A1ncseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom