Jaboulay cseresznye

A Jaboulay cseresznye ismeretlen eredetű fajta, de valószínűleg Franciaországból származó fajta, akárcsak a Bigarreau Burlat is. Igen korai fajta, mely már május közepétől érleli zamatos bogyóit, amelyek azonban csak teljesen éretten finomak, ízletesek. A gyümölcse elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, mint a korai cseresznye fajták általában. A májusi cseresznyéről szokták mondani, hogy ropogós, de valójában inkább a kései cseresznye fajták húsa ropogós, melyek már befőzésre is alkalmasak. Mindkét fajtából lehet kandírozott cseresznyét készíteni és aszalhatók is. Természetesen szörp és lekvár is készíthető belőlük. A cseresznye felhasználása rendkívül sokrétű, számos sütemény, zamatos gyümölcsleves alapja.

Jaboulay cseresznye jellemzői

A Jaboulay cseresznye az igen korai fajták egyike. Nagyon kedvelt, melyet elsősorban korai érésének, és annak köszönhet, hogy a korai virágzása miatt a cseresznyelégy nem károsítja, így jellemzően nem kukacos.  

  • május közepétől egészen június közepéig érleli zamatos bogyóit
  • fája erős növekedésű, melynek jellegzetesen széthajló, csüngő ágrendszerű koronája van
  • rendszeresen és bőven terem
  • gyümölcse középnagytól nagy méretű, tompán szív alakú, mely oldalt kissé lapított
  • kezdetben a színe világospiros, majd az érettsége előrehaladtával kárminpirossá váló
  • húsa kemény, mely azonban gyorsan puhul, így a szállítást nem viseli jól
  • a gyümölcs héja vékony és fényes
  • kocsánya középhosszú, középvastag
  • a gyümölcs íze édeskésen savas, igazán éretten finom
  • esős időben a húsa könnyen felreped
  • csapadékszegény környezetben a termése apró és íztelen
  • a tápanyagban gazdag laza szerkezetű talajt kedveli
  • jól alkalmazkodó, edzett fajta, de a moníliára fogékony
  • korai virágzása miatt a cseresznyelégy nem károsítja
  • jó pollenadó

Hazánkban bárhol megterem. A rendszeres öntözést és metszést meghálálja. Kedveli a tápanyagban gazdag, napfényes, meleg területeket. Szinte minden talajon megél, de nem szereti a nehéz, tömött talajt, ahol pang a víz, mert érzékeny a gyökérfulladásra. A téli hideget jól bírja. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas fajta.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom