A Jaboulay cseresznye ismeretlen eredetű fajta, de valószínűleg Franciaországból származó fajta, akárcsak a Bigarreau Burlat is. Igen korai fajta, mely már május közepétől érleli zamatos bogyóit, amelyek azonban csak teljesen éretten finomak, ízletesek. A gyümölcse elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, mint a korai cseresznye fajták általában. A májusi cseresznyéről szokták mondani, hogy ropogós, de valójában inkább a kései cseresznye fajták húsa ropogós, melyek már befőzésre is alkalmasak. Mindkét fajtából lehet kandírozott cseresznyét készíteni és aszalhatók is. Természetesen szörp és lekvár is készíthető belőlük. A cseresznye felhasználása rendkívül sokrétű, számos sütemény, zamatos gyümölcsleves alapja.
Jaboulay cseresznye jellemzői
A Jaboulay cseresznye az igen korai fajták egyike. Nagyon kedvelt, melyet elsősorban korai érésének, és annak köszönhet, hogy a korai virágzása miatt a cseresznyelégy nem károsítja, így jellemzően nem kukacos.
- május közepétől egészen június közepéig érleli zamatos bogyóit
- fája erős növekedésű, melynek jellegzetesen széthajló, csüngő ágrendszerű koronája van
- rendszeresen és bőven terem
- gyümölcse középnagytól nagy méretű, tompán szív alakú, mely oldalt kissé lapított
- kezdetben a színe világospiros, majd az érettsége előrehaladtával kárminpirossá váló
- húsa kemény, mely azonban gyorsan puhul, így a szállítást nem viseli jól
- a gyümölcs héja vékony és fényes
- kocsánya középhosszú, középvastag
- a gyümölcs íze édeskésen savas, igazán éretten finom
- esős időben a húsa könnyen felreped
- csapadékszegény környezetben a termése apró és íztelen
- a tápanyagban gazdag laza szerkezetű talajt kedveli
- jól alkalmazkodó, edzett fajta, de a moníliára fogékony
- korai virágzása miatt a cseresznyelégy nem károsítja
- jó pollenadó
Hazánkban bárhol megterem. A rendszeres öntözést és metszést meghálálja. Kedveli a tápanyagban gazdag, napfényes, meleg területeket. Szinte minden talajon megél, de nem szereti a nehéz, tömött talajt, ahol pang a víz, mert érzékeny a gyökérfulladásra. A téli hideget jól bírja. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas fajta.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye
Vissza a kategória cikkeihez