Hólyagos cseresznye

A Hólyagos cseresznye eredetéről nem sok minden lehet tudni. Az biztos, hogy régi fajta, mellyel a Tolna megyei Gyulajon és környékén lehet találkozni. Június elején már kezdi érlelni ízletes, zamatos bogyóit, melyek nem túl kemények, így szállításra nem igazán alkalmasak. A cseresznye nagyon ismert és népszerű gyümölcs, a világon számos fajtája létezik. Hazánkban is már a 16. századtól jelen van a portákon, a szilva, dió, alma fák mellett a cseresznye is számos kertben megtalálható.

Nagyüzemi termesztése az 1950-es évektől – a cseresznye nemesítéseknek és honosításoknak köszönhetően – kezdődött. A rezisztens cseresznyék megjelenésével, pedig a korábbi fajták még edzettebbek, ellenállóbbak lettek. A cseresznye szezon május közepétől egészen július végéig tart, az időjárás függvényében. Érdemes ebben az időszakban minél több gyümölcsöt feldolgozni ugyanis a cseresznye jótékony hatása régóta ismert. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető.

Hólyagos cseresznye jellemzői

  • A hólyagos cseresznye korai fajta, mely június közepén, végén érik.
  • Fája erős növekedésű, mely rendkívül jó termőképességű.
  • A közepesen kötött, löszös talajt kedveli, mely jó víz elvezetésű, ugyanis a pangó vizet nem kedveli.
  • A napos, meleg hely kedvez a fejlődésének igazán, de félárnyékban is jól megél.
  • Csapadékigénye nem magas, de hő és fényérzékeny növény. Rendszeresen és bőven terem.
  • Alanya a vadcseresznye
  • Vékony héjú, lédús, puha, zamatos gyümölcsöket terem.
  • A vékony héj és puha húsa miatt nem alkalmasak szállításra, hosszabb ideig való tárolásra.

Hólyagos cseresznyék felhasználása

Ez a cseresznye elsősorban azonnali, friss fogyasztásra ajánlott. Felhasználható levesekbe, süteményekbe, akár húsok mellé is. Érett állapotában akár lekvár, de cseresznyepálinka is készíthető belőle, ha nagyobb mennyiségű gyümölccsel rendelkezünk. A cseresznye fogyasztása rendkívül jótékony a szervezet számára, mivel rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezenkívül magas a víz és a rost tartalma is, ami szintén jótékony, ezért érdemes a cseresznye szezonban minél többet fogyasztani belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom