Hedelfingeni óriás

A Hedelfingeni óriás cseresznye egy kiváló termőképességű, június végén érő fajta. Németországból származik, a legfontosabb világfajták egyike, azonban gyümölcseinek áruértéke elmarad a Germersdorfi fajták gyümölcsei mögött. Hazánkban Brózik Sándor honosította, azóta államilag elismert árufajta. A cseresznye fajták nagyon kedvelt gyümölcsfák itthon, számos kertben és nagyüzemi termesztésben is jelen vannak.

A cseresznye már az ókor óta ismert gyümölcs, nemcsak hazánkban, világszerte nagy népszerűségnek örvend. Japánban a virágzó cseresznye, a kultúra szerves része is. A virágzáskor rengeteg fesztivált és rendezvény tartanak országszerte. Hazánkban a cseresznye szezonban tartanak országszerte több helyszínen Cseresznyefesztivált, ahová várják az érdeklődőket. A számos gasztronómiai és kulturális programon túl cseresznye lekvár főzés, cseresznye kóstolás és vásárlásra is lehetőség van, érdemes felkeresni bármelyiket. A cseresznye egy nagyon egészséges gyümölcs, mely fogyasztása a szervezetre is rendkívül jó hatással van. Ezért érdemes télre is elrakni belőle, akár lefagyasztva, akár befőzve bármilyen formájában.

Hedelfingeni óriás cseresznye jellemzői

A Hedelfingeni fajta egy Németországi eredetű régi fajta, mely csaknem az egész világon elterjedt. Június végén érleli gyümölcseit.  Középkésőn virágzik. Porzófajtái a Germersdorfi 1, a Germersdorfi 3, a Solymári gömbölyű, a Katalin és a Kavics, a Stella és a Van fajták. Fája erős növekedésű, mely nagy széthajló gömb koronát nevel. Idős korban a vékony vesszői miatt jellegzetes lecsüngő lesz a koronája. Rendszeres metszést nem, csak koronaritkítást igényel. Vadcseresznyén és sajmeggy alanyon egyaránt jól fejlődik.

Kiváló minőségű nagy gyümölcsöt terem. Termése nagy méretű, átlagosan 6-7 g tömegű és 24-26mm átmérőjű. Gyümölcse közepesen kemény, megnyúlt szív vagy tojásdad alakú. A gyümölcs héja sötétvörös apró világospirossal pontozott, teljesen éretten feketés piros. A húsa sötét kárminpiros, lédús, magvaváló. Mivel az érés kezdetén az íze kesernyés, így a szedésével meg kell várni a teljes beérését. A hosszú kocsányairól szárazon válik, így – a lecsüngő koronája ellenére – géppel és kézzel is jól betakarítható. Jól szállítható. Friss fogyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas fajta.

Hedelfingeni betegségei

Jó alkalmazkodóképességű, bárhol megterem hazánk területén. A rezisztens cseresznye fajták egyike, hiszen rendkívül edzett, ellenálló fajta és toleráns a blumeriellás levélfertőzés betegségével szemben is. Éppen ezért az ország területén mindenhol termeszthető, azonban gyümölcsnagysága csak jó tápanyag- és vízellátottságú termőhelyen megfelelő.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom