Germersdorfi cseresznye

A Germersdorfi cseresznye Németországból származik, hazánkban 1903 óta van jelen. Azóta az egyik legkedveltebb, legismertebb, leginkább termesztett cseresznye fajta. Június végén, július elején érlelik nagy méretű, ropogós gyümölcseit.

A cseresznye már az ókor óta ismert gyümölcs, mely nagyon népszerű és nemcsak hazánkban, hanem szerte a világon. Hazánkban olyan kedvelt és népszerű, hogy a cseresznye szezonban az ország számos pontján tartanak Cseresznye fesztivált is. Ezeken a rendezvényeken cseresznye vásárlásra, kóstolásra is van lehetőség a számos gasztronómiai és kulturális program mellett. Ez a gyümölcs nemcsak nagyon jóízű, hanem nagyon egészséges is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség meg is előzhető, hiszen a cseresznye hatása a szerveztre igazán jótékony.

Germersdorfi cseresznye jellemzői

A Germersdorfi fajta június végén érleli gyümölcseit, általában június 18-25 között érik. A Germersdorfi 1-es érik a legkorábban ebben a fajtakörben – kb. 2-5 nappal korábban a többinél. Fája erős vagy igen erős növekedésű, feltörekvő, jellegzetes széles kúp alakú koronát növeszt. Ágai, vesszői közepes vastagságúak, melyek nem hajlamosak elsűrűsödésre. Ennek ellenére a cseresznyefa metszése ennél a fajtánál is nagyon fontos.

Csapadékos időjárás esetén hajlamos a nagyfokú repedésre. Középkésőn-későn nyíló virágai önmeddők. Jó pollenadó fajtája a Margit, a Hedelfingeni, a Solymári gömbölyű, a Van, a Linda és a Sunburst is. Manapság már csak a Germesdorfi 1, -3, -45 jelzésű, szelektált klónok szaporíthatóak sikeresen.

Kiváló minőségű nagy gyümölcsöt terem. Bogyói igen nagy méretűek, átlagosan 6-10g körüli súllyal, 24-26mm átmérőjű. Gyümölcse kemény, lédús, ropogós, bordópiros színű, kellemesen édes-savas ízű. Gépi és kézi szedéssel egyaránt szüretelhető. Gyümölcséből befőtt, lekvár, szörp egyaránt készíthető, de a sütemények kedvelt alapanyaga is. Fagyasztásra és friss fogyasztásra egyaránt alkalmas.

Germersdorfi 3 cseresznye

A Germersdorfi 3 klón növekedése gyengébb, ágrendszere ritkább, azonban gyümölcsei a fajtakörön belül a legnagyobbak. A gyümölcsének alakja tompa szív, vagy kissé nyomott gömb. Héja a fogyasztási érettség kezdetén kárminpiros, majd teljes éretten sötét bordópiros. Íze már világos pirosan is kellemes édessavanykás, zamatos. Húsa halványpiros, kemény, roppanó, lédús. Magvaváló, kocsánya középhosszú vagy hosszú, szárazon válik a gyümölcstől, jól szállítható és az ideiglenes tárolást is jól bírja. Azonban a feldolgozás során a gyümölcs húsa megbarnul, emiatt a feldolgozóipar nem kedveli.

Porzása az alábbi fajtákkal nagyon jó: Van, Linda, Hedelfingeni óriás, Solymári gömbölyű. Bármelyik Germersdorfi klón alkalmas a korai virágzású Pándy klónok megporzására.

Germersdorfi betegségei

Jó alkalmazkodóképességű, edzett, ellenálló fajta. Azonban a cseresznye kártevői közül cseresznyelégy nagyon kedveli, mely ellen növényvédelemben szükséges részesíteni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom