Tartalomjegyzék
A fekete cseresznye fajták palettája is igen széles, bár leginkább a Szomolyai fekete ismert. Pedig a cseresznye az egyik legelterjedtebb gyümölcs hazánkban, számos nemesített és honosított fajtája van. A rezisztens cseresznye fajták is ezeknek a nemesítéseknek köszönhetők leginkább.
Az érett gyümölcsök sokféleképpen felhasználhatók, a friss fogyasztástól egészen a befőzésig, fagyasztásig. Bár napjainkban a kandírozott cseresznye is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A korai fajták jellemzően friss fogyasztásra, a kései fajták főleg befőzésre alkalmasak. A fekete cseresznye leginkább lekvár, dzsem, bor, pálinka készítésre használható a friss fogyasztáson kívül.
A szomolyai rövidszárú fekete cseresznye rendkívül magas vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkezik, így nem véletlen, hogy gyógyhatású készítmények alapanyaga is. A cseresznye rendkívül egészséges gyümölcs, mely rendszeres fogyasztás mellett (20-30 dkg naponta) betegség megelőző hatással is bír.
Az cseresznye fajták között megkülönböztethetünk korai és kései cseresznye fajtákat. Ezeken belül találhatók piros, bordó, fekete és sárga színű cseresznyék is.
Fekete cseresznye fajták – korai
Szomolyai fekete cseresznye
A legízletesebb cseresznyefajtáink egyike, mely hamarosan felkerülhet a Hungarikumok listájára is.
- Június 10-12 körül érő fajta
- Porzói: a Bigarreau Burlat, a Münchebergi korai, a Pomázi hosszúszárú, a Sándor és a Valerij Cskalov.
- A gyümölcsök közepes méretűek a súlyuk átlagosan 4-5 g, átlagos átmérőjük 18 mm.
- Héjszíne sötét lilásbordó, teljes érésben bogárfekete. Héja közepesen vastag, szívós ezért jól szállítható.
- Húsa feketés bordópiros, félkemény, lédús, a leve színez, fog. Íze édes, jellegzetes zamattal, melyből kitűnő dzsem készíthető.
Timpuriu Bisztrica
Ez a fajta június közepén érik. Porzói: Red Bistrita, Black Bistrita, Münchenbergi korai, Szomolyai fekete egyaránt. Gyümölcse közepes méretű, alakja megnyúlt, ovális, színe sötét bordó, éretten fekete.
Gyöngyösi szívcseresznye
Ez a fajta a Szomolyai fekete fajtakör tagja, melyet Gyöngyöstarján és Noszvaj között találtak.
- Porzói a Bigarreau Burlat, Hedelfingeni óriás, Münchebergi korai, Pomázi hosszúszárú, Solymári gömbölyű, a Van.
- Középkorai érésű, június közepén érleli fényes héjú, bordós feketés színű bogyóit.
- Gyümölcse kicsi, átlagosan 5-6 g tömegű, mely csapadékos időben sem reped.
- Az íze rendkívül kellemes édes-savas, húsa félkemény.
- Friss fogyasztásra és lekvár, dzsem készítésére alkalmas fajta.
Kavics
A Kavics cseresznye június közepén érik, általában a Hedelfingeni óriás fajta előtt 1-2 nappal.
- Porzói a Germersdorfi, Hedelfingeni óriás, Katalin, Kordia, Stella.
- Közepes, változó termést adó.
- Gyümölcse nagy 24-25 mm körüli, 6-7 g tömegű, igen mutatós, tompa szív alakú.
- Héjszíne sötétbordó, később fekete, erősen fénylő.
- Húsa rendkívül kemény, melynek a nevét is köszönheti.
- Repedésre nem hajlamos és ütődésre sem érzékeny, így rázógéppel is szüretelhető.
- A cseresznyefa betegségei közül a moníliás rothadásra nem érzékeny, így hosszabb ideig is (1-2 hét) eltartható a fán minőségromlás nélkül.
- Jól tárolható és szállítható is.
- Rendkívül jó ízű.
Fekete cseresznye fajták – kései
Schneider Knorpelkirsche
Késői érésű fajta, mely csak június végén érleli nagy méretű gyümölcseit. A gyümölcsök alakja szív formájú, színük éretten feketés, ízük kevés savval fűszeres, édes. Porzói a Hedelfingeni, Kordia, Regina, Summit, Sylvia.
Badacsonyi óriás
A Badacsonyi óriás egy hazai nemesítésű fajta, mely a Badacsony környékéről származik. 1869-ben fedezte fel Belke Tivadar, a keszthelyi Gazdasági Tanintézet főkertésze. Feltehetően a Germersdorfi óriás magonca.
- Porzói a Hedelfingeni, a Katalin, a Stella és a Van egyaránt.
- Július közepe táján érleli nagy, kiváló minőségű, sokáig elálló gyümölcseit. Melyek alakja tompa szív formájú.
- A gyümölcs héja sötétpiros, teljes érettségében szinte fekete, bágyadtan fénylő.
- A gyümölcs húsa sötétpiros, vérszínű, lédús, tömött, kissé ropogós. Íze kellemesen savanykás, édes, fűszeres, kevés kesernyés utóízzel.
- Magvaváló, a magja aránylag kicsi, lapított, tojásdadalakú.
- Biotermesztésre ajánlott.
- Elsősorban friss fogyasztásra, de dzsem, pálinka felhasználására is alkalmas.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye
Vissza a kategória cikkeihez