Tartalomjegyzék
A fehér cseresznye inkább a sárga cseresznye másképp nevezése, mert valójában a fehérnek hívott cseresznye fajták gyümölcse is sárga színű. A cseresznye nagyon népszerű gyümölcs szerte a világon, de leginkább piros és fekete változatai ismertek. Számos nemesítésnek és honosításnak köszönhetően hazánkban is igen sokféle cseresznye fajta elérhető a kertészetekben, faiskolákban. A fekete színűek is inkább az érési fokuk előrehaladtával színeződnek be egészen sötétre. A sárga színűek azonban az érettségük elérésével is esetleg csak a napos oldalon kapnak enyhe narancsos színt.
Kevésbé ismertek, mint a piros színű fajták, pedig rendkívül ízletesek. A felhasználásuk is megegyezik piros és fekete színű társaik felhasználásával. A friss fogyasztáson kívül alkalmasak befőzésre, kandírozásra, aszalásra egyaránt. A kertészetekben, faiskolákban ezek a fajták is megtalálhatók. Gondozásuk, metszésük megegyezik az egyéb cseresznye fajták ápolásával.
Fehér cseresznye fajták
Őrségi fehér cseresznye
- vadcseresznye alanyon
- kellemesen édes ízű, zamatos sárga bogyókat érlel
- fája középerős növekedésű, felfelé törekvő koronát nevel
- bőven és rendszeresen terem
- április közepén virágzik
- sárga színe miatt a madarak nem károsítják
- június közepén érleli gyümölcseit
- a tápanyagdús talajt kedveli
- napfényes, meleg helyen érzi jól magát
- nagy melegben érdemes gondoskodni az öntözéséről
- friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas fajta
Cserszegi mézes cseresznye
Ezt a cseresznye fajtát az 1880-as évek tájékán találta a keszthelyi tangazdaság egykori főkertésze Villási Pál. Méghozzá a Keszthely melletti Cserszegi szőlőhegyen.
- vadcseresznye alanyon
- fája edzett, jól bírja a hideget
- a fa koronája sátorszerűen, de mereven felfelé növő, szabályos alakú
- július közepén, második felén érő késői fajta
- nagy bogyókat terem, melyeknek teljesen éretten olyan a színük, mint a citrom
- a húsa világossárga, kissé ropogós, nem túl kemény, kellemes édes-savanykás, bőlevű
- nagyon jól termékenyül
- rendszeresen és bőven terem
- friss fogyasztásra, befőzésre, aszalásra egyaránt jól használható
https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye
Vissza a kategória cikkeihez