Tartalomjegyzék
Számos cseresznyés pite recept létezik és kinek-kinek magának kell kitapasztalnia, melyik számára a könnyen elkészíthető és a család számára is nagyon ízletes. Nálunk ez a recept a tuti befutó, mely bármely más egyéb idény gyümölccsel – alma, őszibarack, szilva, eper, málna – is helyettesíthető, de akár vegyesen is készíthető.
Cseresznyés pite recept
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg zsír vagy vaj (esetleg rama margarin)
- ½ csomag sütőpor
- csipet só
- pár kanál tejföl
- 2 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg kimagozott friss cseresznye vagy befőtt
- további cukor a cseresznye édesítésére ízlés szerint
Cseresznyés piték elkészítése lépésről – lépésre:
- A cseresznyéket megmossuk, a szárakat és a hibás szemeket kiválogatjuk, kimagozzuk. Majd lecsöpögtetjük és tetszés szerinti mennyiségű cukorral megszórjuk.
- Azután egy tálban először összekeverjük a lisztet a sütőporral.
- Ehhez hozzátesszük a csipet sót, a zsírt vagy vajat a pár kanál tejfölt, a vaníliás cukrot és alaposan összedolgozzuk. (A vaníliás cukrot fahéjas vaníliás cukorral is lehet keverni.)
- Az tésztát két részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
- Zsemlemorzsával vagy darált dióval megszórjuk a tésztát, hogy a gyümölcs ne áztassa át.
- A cseresznyéket kinyomkodjuk a levétől, még utána cukrozzuk és megszórjuk esetleg ízlés szerint fahéjjal, összekeverjük.
- A tésztán egyenletesen eloszlatjuk a cseresznyés tölteléket.
- A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben. Felvert tojással lekenjük a tetejét.
- Előmelegített sütőben kb. 160-170 fokon aranybarnára sütjük.
- Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.
Zamatos, szaftos édes süti a végeredmény!
https://nlc.hu/gasztro/20170423/pite-sutemeny-recept/
Vissza a kategória cikkeihez