Cseresznyés piskóta

A cseresznyés piskóta egy nagyon népszerű sütemény, mely főleg a cseresznye szezonban kerül elő többször a receptek közül. A piskóta egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom édesség, mely már milyen idény gyümölccsel, lekvárral, magokkal készíthető. Nagyon egyszerű, mivel a mennyiségeket egy csésze segítségével tudjuk kimérni, így időt is spórolunk. Ez a zamatos gyümölcs rendkívül egészséges, sok vitamint és ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Az cseresznye hatása azonban főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Érdemes ezért a szezonban nagyobb mennyiséget beszerezni belőle, főleg mivel lefagyasztva is tárolható. De készíthető belőle cseresznye lekvár, szörp is, bár önmagában is kitűnő csemege.

Cseresznyés piskóta recept

Hozzávalók:

  • ½ kg magozott cseresznye
  • 5 tojás
  • 2 csésze rétesliszt
  • 1,5 csésze cukor
  • 1 csésze olaj
  • 1 csésze natúr joghurt vagy tejföl
  • ½ csomag sütőpor

Cseresznyés piskóta elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A cseresznyét alaposan meg kell mosni, a hibás bogyókat ki kell venni, a magokat szárakat el kell távolítani.
  2. A lisztet el kell keverni a sütőporral.
  3. A tojások fehérjét és a sárgáját szét kell választani.
  4. A fehérjéből kemény habot kell verni és hozzá kell adni a kristálycukrot.
  5. Majd, ha már elég kemény a hab egyenként a tojások sárgáját is hozzá kell keverni.
  6. Ezután mehet bele a joghurt, az olaj és végül a sütőporral elkevert liszt, folyamatosan adagolva.
  7. A hozzávalókat addig kell összedolgozni, amíg szépen össze nem áll a tészta.
  8. A tésztát kizsírozott, rétesliszttel megszórt tepsibe öntjük, majd megszórjuk a cseresznyével.
  9. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig kell sütni, majd 180 fokra visszacsökkentve további 15-20 percig. Érdemes tűpróbát is végezni. Egy tűt a tésztába kell szúrni és kihúzva, ha már nem ragad rá a tészta, akkor elkészült.
  10. Ha elkészült hagyjuk a tepsiben kihűlni, úgy könnyebben lehet szeletelni.

Tipp: Ha azt szeretnénk, hogy a gyümölcs a piskóta tetején maradjon, akkor érdemes a cseresznyéket lisztben megforgatni és úgy szórni a tésztára. Ha kihűlt porcukorral megszórva kínáljuk.  Jó étvágyat hozzá! 

https://www.mindmegette.hu/elronthatatlan-piskota.recept/

Vissza a kategória cikkeihez