Cseresznyés gombóc

A cseresznyés gombóc kevésbé népszerű hazánkban, mint a szilvás gombóc, pedig ezek az egyszerű gombócos ételek bármilyen gyümölcsből elkészíthetőek. Érdemes a tésztáját is házilag készíteni és nem készen venni, mivel azzal a legfinomabb ez az étel is. Ha pedig neki látunk érdemes rögtön nagyobb adagot is gyúrni belőle, mert remekül lefagyasztható.

Cseresznyés gombóc recept

Hozzávalók:

  • 1,6 kg főtt, megpucolt, áttört burgonya
  • 2 db közepes méretű tojás
  • 600 g finomliszt
  • 80 db cseresznye
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál étolaj
  • 20 dkg zsemlemorzsa

A cseresznyés gombócok elkészítése:

  1. A krumplit héjában meg kell főzni, majd lehúzni a héjukat. Ezután krumplinyomóval össze kell törni és hagyni teljesen kihűlni.
  2. Amíg a krumpli hűl, a cseresznyéket alaposan meg kell mosni és kimagozni.
  3. Ha a krumpli teljesen kihűlt meg kell sózni és hozzá kell adni a tojásokat, majd folyamatosan hozzá kell adagolni a lisztet, ügyelve rá, hogy csak annyit, hogy ne legyen kemény a tészta.
  4. Majd lisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagságúra ki kell nyújtani a tésztát és kb. 10X10 cm-es kockákra kell vágni.
  5. Közben már fel lehet tenni egy nagy fazékba vizet forrni, csipet sót hozzáadva.
  6. A kimagozott cseresznyék közepébe a fahéjjal összekevert cukorból kávéskanállal a mag helyére teszünk picit, és ezt a kockák közepére tesszük. 2-3 db cseresznyét is rakhatunk bele.
  7. A tészta 4 sarkát össze kell fogni, összenyomkodni és gömbölyűre formálni úgy, hogy sehol ne legyen lyukas.
  8. Ha már forr a víz a gombócokat bele kell tenni és ha már feljöttek a víz tetejére, akkor még további kb. 3-4 percig kell hagyni főni.
  9. Amíg fő, addig az olajon meg kell pirítani a zsemlemorzsát, folyamatosan keverés mellett, ügyelve arra, hogy le ne égjen.
  10. A megfőtt gombócokat szűrőlapát segítségével ki kell szedni és az az olajon megpirított zsemlemorzsára kell őket tenni, kicsit meghempergetve őket már készen is vannak.
  11. Fahéjas cukorral megszórva melegen tálaljuk, de hidegen is nagyon finom.

TIPP: Ha nagy adagot készítettünk és lefagyasztanánk, akkor a főzés nélküli gombócokat érdemes egy tálcára rakni és előfagyasztani, hogy aztán bezacskózhatók legyenek.

https://cookpad.com/hu/kereses/gomb%C3%B3cos

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom