Tartalomjegyzék
A cseresznyés gombóc kevésbé népszerű hazánkban, mint a szilvás gombóc, pedig ezek az egyszerű gombócos ételek bármilyen gyümölcsből elkészíthetőek. Érdemes a tésztáját is házilag készíteni és nem készen venni, mivel azzal a legfinomabb ez az étel is. Ha pedig neki látunk érdemes rögtön nagyobb adagot is gyúrni belőle, mert remekül lefagyasztható.
Cseresznyés gombóc recept
Hozzávalók:
- 1,6 kg főtt, megpucolt, áttört burgonya
- 2 db közepes méretű tojás
- 600 g finomliszt
- só
- 80 db cseresznye
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál étolaj
- 20 dkg zsemlemorzsa
A cseresznyés gombócok elkészítése:
- A krumplit héjában meg kell főzni, majd lehúzni a héjukat. Ezután krumplinyomóval össze kell törni és hagyni teljesen kihűlni.
- Amíg a krumpli hűl, a cseresznyéket alaposan meg kell mosni és kimagozni.
- Ha a krumpli teljesen kihűlt meg kell sózni és hozzá kell adni a tojásokat, majd folyamatosan hozzá kell adagolni a lisztet, ügyelve rá, hogy csak annyit, hogy ne legyen kemény a tészta.
- Majd lisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagságúra ki kell nyújtani a tésztát és kb. 10X10 cm-es kockákra kell vágni.
- Közben már fel lehet tenni egy nagy fazékba vizet forrni, csipet sót hozzáadva.
- A kimagozott cseresznyék közepébe a fahéjjal összekevert cukorból kávéskanállal a mag helyére teszünk picit, és ezt a kockák közepére tesszük. 2-3 db cseresznyét is rakhatunk bele.
- A tészta 4 sarkát össze kell fogni, összenyomkodni és gömbölyűre formálni úgy, hogy sehol ne legyen lyukas.
- Ha már forr a víz a gombócokat bele kell tenni és ha már feljöttek a víz tetejére, akkor még további kb. 3-4 percig kell hagyni főni.
- Amíg fő, addig az olajon meg kell pirítani a zsemlemorzsát, folyamatosan keverés mellett, ügyelve arra, hogy le ne égjen.
- A megfőtt gombócokat szűrőlapát segítségével ki kell szedni és az az olajon megpirított zsemlemorzsára kell őket tenni, kicsit meghempergetve őket már készen is vannak.
- Fahéjas cukorral megszórva melegen tálaljuk, de hidegen is nagyon finom.
TIPP: Ha nagy adagot készítettünk és lefagyasztanánk, akkor a főzés nélküli gombócokat érdemes egy tálcára rakni és előfagyasztani, hogy aztán bezacskózhatók legyenek.
https://cookpad.com/hu/kereses/gomb%C3%B3cos
Vissza a kategória cikkeihez