Tartalomjegyzék
A cseresznyeleves egy üdítően friss, könnyed nyári étel, melyet vétek kihagyni a cseresznye szezon idején. Sajnos nem hosszú időről beszélünk, emiatt is érdemes minél többször készíteni akár ezt a frissítő levest, vagy bármely cseresznyés ételt. Annál is inkább, mert az cseresznye jótékony hatása a szervezetre igazán rendkívüli, fogyasztása minden formában ajánlott. Mivel alacsony a glikémiás indexe viszonylag magas, cukorbetegeknek mértékkel javasolt a fogyasztása.
Cseresznyeleves recept
Hozzávalók:
- 60-70 dkg cseresznye (valamennyit érdemes meghagyni a díszítéshez)
- 2 darab tojássárgája
- 1 dl tejszín
- 5-6 dl víz
- 1 evőkanál méz
- fél citrom leve
- 1 mk fahéj
- szegfűszeg ízlés szerint
Cseresznyeleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A cseresznyéket jó alaposan meg kell mosni, a leveleiket, szárukat, magokat el kell távolítani.
- A kimagozott cseresznyéket a fahéjjal, kevés szegfűszeggel, a frissen facsart citrom levével és a mézzel össze kell keverni.
- Egy lábosba fel kell tenni 5-6 deciliter vizet a fűszerezett gyümölcsökkel együtt és fel kell főzni.
- Ezután le kell hűteni.
- Majd az egészet turmixba kell önteni, hozzá adni a tojások sárgáját és a tejszínt.
- Utána az egészet együtt alaposan össze kell turmixolni.
- Díszítéshez egy-két magozott cseresznyét, tejszínhab rózsát, menta levelet tehetünk az elkészült leves tetejére. Jó étvágyat hozzá!
A cseresznye bármilyen más gyümölccsel helyettesíthető is (körte, alma, szilva, őszibarack, eper), vagy vegyesen is készíthető. Ez a leves – mint a többi gyümölcsleves is – készíthető pudingporral önmagában, vagy pudingpor, tejszín keverékével is. Bátran variálhatjuk őket és tovább ízesíthetjük saját íz világunknak megfelelően. Készülhet krémesítés nélkül is, gyümölcs darabokkal. Egy biztos: elrontani nem lehet és kiváló hűsítő, felüdülést ígérő leves, vagy akár desszert is lehet belőle.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye
Címlap kép: Gyümölcsleves (forrás: https://femina.hu/recept/tejszines-cseresznyeleves)
Vissza a kategória cikkeihez