Cseresznyeleves

A cseresznyeleves egy üdítően friss, könnyed nyári étel, melyet vétek kihagyni a cseresznye szezon idején. Sajnos nem hosszú időről beszélünk, emiatt is érdemes minél többször készíteni akár ezt a frissítő levest, vagy bármely cseresznyés ételt. Annál is inkább, mert az cseresznye jótékony hatása a szervezetre igazán rendkívüli, fogyasztása minden formában ajánlott. Mivel alacsony a glikémiás indexe viszonylag magas, cukorbetegeknek mértékkel javasolt a fogyasztása.

Cseresznyeleves recept

Hozzávalók:

  • 60-70 dkg cseresznye (valamennyit érdemes meghagyni a díszítéshez)
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • 5-6 dl víz
  • 1 evőkanál méz
  • fél citrom leve
  • 1 mk fahéj
  • szegfűszeg ízlés szerint

Cseresznyeleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A cseresznyéket jó alaposan meg kell mosni, a leveleiket, szárukat, magokat el kell távolítani.
  2. A kimagozott cseresznyéket a fahéjjal, kevés szegfűszeggel, a frissen facsart citrom levével és a mézzel össze kell keverni.
  3. Egy lábosba fel kell tenni 5-6 deciliter vizet a fűszerezett gyümölcsökkel együtt és fel kell főzni.
  4. Ezután le kell hűteni.
  5. Majd az egészet turmixba kell önteni, hozzá adni a tojások sárgáját és a tejszínt.
  6. Utána az egészet együtt alaposan össze kell turmixolni.
  7. Díszítéshez egy-két magozott cseresznyét, tejszínhab rózsát, menta levelet tehetünk az elkészült leves tetejére. Jó étvágyat hozzá!

A cseresznye bármilyen más gyümölccsel helyettesíthető is (körte, alma, szilva, őszibarack, eper), vagy vegyesen is készíthető. Ez a leves – mint a többi gyümölcsleves is – készíthető pudingporral önmagában, vagy pudingpor, tejszín keverékével is. Bátran variálhatjuk őket és tovább ízesíthetjük saját íz világunknak megfelelően. Készülhet krémesítés nélkül is, gyümölcs darabokkal. Egy biztos: elrontani nem lehet és kiváló hűsítő, felüdülést ígérő leves, vagy akár desszert is lehet belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Címlap kép: Gyümölcsleves (forrás: https://femina.hu/recept/tejszines-cseresznyeleves)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom