Cseresznyefa

A cseresznyefa lombhullató, gyümölcstermő fa, ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a szilvafa. Hazánkban nagyon sok kertben és nagyüzemi termesztésben is megtalálható. A gyümölcse – mely lehet egészen világos sárga, pirosas bordó, de teljesen lilásfekete is – nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztása mellett a cseresznye hatása igazán jótékony a szervezet számára, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van.

Számos változata van, melyek termést nem hoznak, de a tavasszal nyíló gyönyörű virágaiért ültetik. Ilyenek a Japánban található fajták is többségükben. Ahol a virágzó cseresznyefák látványa már a kultúra részévé vált. Hazánkban is egyre több helyszínen ünneplik a virágokat is, bár a Cseresznyefesztiválok még a gyümölcs érési idejében, a cseresznye ünnepléséről szólnak. Számos helyszínen várják országszerte ebben az időben az érdeklődőket.

Cseresznyefa levele, gyökérzete, magassága, élettartama 

Fajtától függően a magassága általában 10-15 méter. A törpe cseresznye fajták jellemzően két méter körüli magasságúak, így azok balkonon, erkélyen is nevelhetők. Lombkoronája világos zöldtől sötét zöldig terjedő színű. A levelek 5-15 cm szélesek, recézett széllel. Levelei lekonyulóak, virágzata ernyős, vagyis a hosszabb szárak végein helyezkedik el. A fák többnyire 25 – 30 évig is élnek sajmeggy alanyon, de vadcseresznyén akár ennek kétszeresét is megélik.

Gyökérzete

A gyümölcstermő növények életében is alapvető jelentőségű a gyökérrendszer, amelynek legfontosabb feladata a növény rögzítése a talajban, a víz és a tápanyagok felvétele, raktározása, szállítása. A cseresznye gyökere jellemzően 10-40 cm mélyen helyezkedik el a talajban és annak átmérője 4-5 méter körüli.

Cseresznyefa ültetése mikor hogyan történjen

A cseresznyefa ültetésére a legmegfelelőbb időszak az október közepétől március közepéig tartó időszak. Természetesen csak akkor mikor még – vagy már – nincsenek fagyok.

Ültetése előtt már ki kell választani a fajtáját, annak megfelelően, hogy mekkora helyre szeretnénk ültetni, illetve a termésével mi a célunk. Ugyanis nem minden fajta alkalmas például befőzésre. Ezután gondosan ki kell választani a helyét, mely napos, szellős legyen. Itt figyelembe kell venni azt is, hogy terebélyes, helyigényes növény, tehát nem érdemes épületekhez, vezetékekhez közel ültetni.

Talajok közül a jó víz elvezetésű, közepesen kötött, levegős, humuszban gazdag talaj a kedvező számára. A meszes, vízben pangó föld megöli a fákat. Amennyiben nem adott az ilyen adottságokkal rendelkező talaj, érdemes azt ültetés előtt feljavítani. Rosszabb, gyenge tápanyagú talajba ültetve csak gyenge minőségű termésre számíthatunk. 

Tipp: Azt, hogy meszes-e a kertünk talaja könnyen megállapíthatjuk, ha háztartási sósavat csepegtetünk a földre. Ha erősen pezseg, akkor sok meszet tartalmaz, ha nem, akkor inkább savanyú.

Szabadgyökerű vagy konténeres legyen a csemete?

Cseresznyét szabad gyökerű kiszerelésben és konténeres változatban is lehet vásárolni. Az előbbi tavasszal és ősszel, a konténeres kiszerelésű a téli fagyos időszakok kivételével bármikor elültethetők. A szabad gyökerű csemetét azonnal célszerű elültetni, ha erre nincs mód vízbe kell állítani az ültetésig, hogy nem száradjon ki. Az ültetése előtt a gyökerek végéből ajánlott lecsípni 1-2 cm-t, hogy ezáltal a gyökérzóna növekedési erélye növelhető.

Ültetése lépésről – lépésre:

Ha kiválasztottuk a helyét és a megfelelő fajtát, kezdődhet az ültetés.

  1. Az ültetőgödör legalább a kétszerese kell legyen a gyökér rendszer méretének.
  2. Érdemes a kiásott földet tápanyag dús földkeverékkel feljavítani és a gödörbe szerves trágyát is rakni, amelyet el kell keverni föld keverékkel, hogy közvetlenül ne érintkezzen a gyökerekkel.
  3. Fontos úgy elhelyezni a növényt, hogy az oltóág 5 centivel a talaj felett legyen, így nem nőnek ki majd gyökerek a hajtásokból.
  4. A facsemete beültetését követően vissza kell temetni a földet és alaposan megöntözni, melyről a későbbiek során sem szabad megfeledkezni.

Ha kipusztult fa helyére ültetünk másikat, akkor mindig más fajtát válasszunk, mint amilyen a korábbi volt. Ugyanis a kipusztulás oka lehet a kedvezőtlen talaj, a nem megfelelő hely, vagy betegség, ami ugyanúgy adott lesz az új csemete esetében is.

Cseresznyefa gondozása

A gondozása nem okoz különösebben sok feladatot, de néhány dologra oda kell figyelni. A cseresznyefa betegségei és kártevői nem kímélik ezt a növényt sem, így szükséges a megelőzés- illetve a védekezés.

A védekezés már az alábbiakkal is megtörténik:

  • a megfelelő fajta kiválasztása (akár rezisztens fajtákkal)
  • megbízható kertészeti árudából történő csemete beszerzés (ezzel csökkenthető a fertőzöttség veszélye)
  • megfelelő időnkénti metszés (mely során a beteg, elhalt ágak visszametszése megtörténik)
  • lemosó permetezés

Mi is az a lemosó peremetetés és miért fontos?

A lemosó permetezés egy általános növényvédelmi eljárás, mely során meg tudjuk védeni a növényeiket a kártevőktől. Valamint segítségével a későbbiekben sokkal kevesebbszer kell majd permetezni, ugyanis a fák ellenállóbbak lesznek. Ez az eljárás egyszerre több betegség és kártevő ellen is véd.

A lemosó permetezést a téli fagyok elmúltával – mikor már a károsító vegetáció is éledezik, – de még a rügyfakadás előtt érdemes elvégezni. Ehhez mindenképpen figyelni kell az időjárás alakulását, mely az áttelelő kártevőknek és kórokozóknak is kedvező lehet. Mindenképpen érdemes elvégezni a kezelést már 10 °C fölötti hőmérsékleten. A rézzel történő lemosás a lisztharmat kivételével minden gombás és baktériumos betegség megelőzésére alkalmas és akár többször is lehet vele permetezni.

Elérhetőek már olyan lemosó permetezésre alkalmas szerek is, amelyek olajat, rezet és ként is tartalmaznak, tehát rendkívül hatékonyak. Azonban figyelni kell arra, hogy a csonthéjasokat csak három évenként szabad olajos lemosásban részesíteni, ugyanis a gyakoribb kezelésre érzékenyek.

Fagymentes időben érdemes a talaj trágyázása is, hogy a növények számára friss tápanyag álljon rendelkezésre a tavaszi induláshoz.

https://www.tuja.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom