Cseresznyebor

A cseresznyebor a cseresznye erjesztésével előállított alkoholos ital. A bor elnevezést hazánkban kizárólag a szőlőből készített italra használható. Külföldön a gyümölcsbort is bornak hívják. Nálunk a más gyümölcsből vagy virágból, termésből készült italt kizárólag gyümölcsbornak hívhatják. A gyümölcsbor kis mértékű fogyasztás esetén ugyanolyan jótékony hatású, mint a bor.

Hazánkban és Európa-szerte egyaránt a francia stílusú alacsony alkoholtartalmú, szénsavas almabor a legelterjedtebb gyümölcsbor, de sokféle gyümölcsből készítik. Hazánkban már hosszú időre nyúlik vissza a gyümölcsbor készítése is, hiszen a paraszti gazdaságokban fellelhető mindenféle gyümölcsöt felhasználtak. Készült belőle az aszalt gyümölcs – majd később már a befőttek, – valamint a pálinka és a bor egyaránt.

Amíg a szocializmus évei alatt vétek volt az ép, egészséges gyümölcsöt felhasználni ez utóbbiaknak, addig napjainkban a legfinomabb, legzamatosabb érett gyümölcsökből készül a minőségi bor és pálinka is.  A cseresznyebor esetében is igaz, hogy minőségi bor csak teljesen beérett, már aszalódni kezdő, de hibátlan, szennyező anyagoktól megtisztított gyümölcsből nyerhető. Ez adja zamatát jellegzetes gyümölcsös ízét.

Cseresznyebor

A cseresznyebor már számos kézműves üzlet polcain található. A fénylő piros, sötétbordó színű, érett gyümölcsös és intenzív illatú, magas vitamin- és antioxidáns tartalmú, inkább édes bor. Savakban közepesen gazdag, zamatos, kellemes gyümölcsös utóízű. A cseresznye jellegzetes aromája, intenzíven benne van. Főleg az édes karakteres ízek kedvelőinek ajánlott, desszertek, sütemények mellé, vagy akár szárnyasokhoz, könnyű grillételekhez. Ízvilága a könnyed, édes fehérborokéhoz hasonlatos. Akár önmagában, akár fröccsként egyaránt ajánlott a fogyasztása. Sőt otthon is lehet próbálkozni az elkészítésével.

Cseresznyebor készítése otthon?

A cseresznyebor a szőlőből készült boroknál kevésbé erős, édeskés, szénsavas, frissítő gyümölcsbor, mely elkészítésével akár otthon is próbálkozhatunk. Ha van legalább néhány cseresznyefánk vagy nagy mennyiségű gyümölcshöz jutunk érdemes megpróbálkozni vele. Bár a szükséges hozzávaló eszközök miatt inkább csak nagyobb mennyiség elkészítése esetén éri meg a ráfordítást. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az elkészítés 5-6 hétig is eltart, és aztán az ízletes, aromás gyümölcsbort néhány hét alatt ajánlott el is fogyasztani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyümölcsbor

Címlap kép: Gyümölcsbor (forrás: https://hu.srathbun.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom