Cseresznye

A cseresznye a rózsa félék családjába tartozó növény. Vadon előfordulva az északi félgömb mérsékelt égövi területein – Amerikából, Európában és Ázsiában is – előfordul. Hazánkban is régóta megtalálható és szinte mindenhol előfordul erdeinkben. A vadon termő fajta elsősorban a tölgyerdők övezetében honos. Őshonos a Kárpát-medencében, de Nyugat-Ázsiában, Szibériában és Kínában is.

Japánban a virágzó cseresznyefa az élet átmeneti jellegét szimbolizálja és számos helyen ünneplik. A kerti gyümölcs Itáliából kerülhetett hozzánk, ahol már a 16. században nagyon kedvelt volt. A cseresznye, – mely szinte az eperrel egy időben érik – az egyik legkorábban érő népszerű gyümölcsünk. Az elsők már a májusi fajták, ezért is nagyon népszerű, nagyon várt gyümölcs. Akárcsak a retek a zöldségek tekintetében, mely szintén az első friss, ropogós zöldség a hosszú tél után.

A cseresznye szezon tehát már május végén indul és egészen július elejéig tart – az időjárás függvényében. A cseresznye fajták alapján megkülönböztetnek korai, középérésű és kései cseresznyéket is. Melyeket már szedd magad akciókban is szüretelhetünk. Hazánkban is rendkívül népszerű, így országszerte számos helyen tartanak Cseresznye fesztivált is ebben az időben.

Cseresznye angolul, németül

Ez a gyümölcs nemcsak hazánkban, hanem szinte az egész világon termesztett és ismert növény, bár a kisebb mennyiségben termesztett gyümölcsfajok közé tartozik. Nagyon egészséges, a hatása rendszeres fogyasztás mellett érvényesül igazán. Talán éppen emiatt a világ gyümölcs piacán is folyamatosan nő iránta a kereslet. Ezért sokszor felmerül, a cseresznye angol neve is, hiszen sokfelé keresett ez a rendkívül egészséges gyümölcs. Angolul: cherry. Számos cseresznyés termék is megrendelhető az interneten keresztül különböző web shopokból, akár külföldről is. Ilyenkor is felmerülhet a cseresznye angol megnevezése. Németül: die Kirsche a ropogós, piros gyümölcs neve.

A cseresznyék tárolása

A szezon már tavasszal indul és – az időjárás függvényében – július elejéig kitart. Nagyon kedvelt, népszerű gyümölcs, mely 9-10 hónapos kortól már a babáknak is adható. Mivel nincs utóérése, ezért érdemes optimálisan érett állapotában leszedni. Azonban rendkívül romlékony, így minél előbb el is kell fogyasztani, vagy feldolgozni. Hűtőben – gondosan átválogatva, hogy romlott szemek ne kerüljenek közé – 3-4 napig dobozban eltartható. 85-90%-os páratartalom a legjobb neki. Ha nem sikerül ennyi idő alatt elfogyasztani, érdemes feldolgozni. Mennyiségtől függően készülhet belőle cseresznyés pite, lekvár vagy akár szörp is. De a cseresznye le is fagyasztható. Sőt kandírozott cseresznyét is készíthetünk belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom