Cseresznye vitamin

A cseresznye vitamin tartalomban nagyon gazdag és számos ásványi anyag, rost is megtalálható benne és 78-80%-a víz. Ezek együttes hatása miatt az cseresznye hatása a szervezetre, igazán jótékony. Az érett cseresznye ráadásul olyan édes, mint a méz. Nyáron a nagy melegben a folyadékot is pótolhatjuk a magas víztartalmú gyümölcsökkel, de akár zöldségekkel is. Ilyen az eper, a görögdinnye, sárgadinnye, őszibarack is. Zöldségek közül pedig elsősorban az uborka. Mivel a kalória tartalmuk viszonylag alacsony, ezért még fogyókúrás étrendbe is könnyedén beilleszthetőek.

Cseresznye vitamin tartalma

Ugyan a cseresznye közel 80%-a víz, mégis kiváló vitamin- és ásványi anyag forrás. Megtalálható benne a levulóz – a cukorbetegek által is fogyasztható cukor – az A-vitamin elővitaminja. Valamint B-, C-vitamin. Valamint az ásványi anyagok közül tartalmaz vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, káliumot, kalciumot, cinket, mangánt, brómot, rezet is.

Méregtelenítő hatása igen jelentős. Különösen a máj és a vesék működését serkenti. Továbbá a magas víztartalma miatt is hatékony a méregtelenítésben, és még fogyókúrás étrendeb is beilleszthető. Sőt létezik cseresznye diéta is, ami viszont a gyümölcs magas cukortartalma miatt nem javasolt. Segíti az emésztést és hashajtó hatása is van. Azonban 3 éves kor alatti gyerekek nagy mennyiséget nem fogyasszanak belőle, mert túlzottan intenzív lehet számukra a hashajtó hatása.

Cseresznye tárolása, felhasználása

A cseresznye nem tárolható el sokáig, mivel rendkívül hamar megromlik, ezért érdemes a vásárlást vagy a friss szedést követően gyorsan megenni, vagy feldolgozni. A cseresznyének nincsen utóérése, így a sárgás, vagy halvány színű szemek nem lesznek pirosak később sem. Ezért érdemes olyan gyümölcsöket választani, ami teljesen piros, érett. A vitamint, antioxidánsokat és egyéb hasznos tápanyagokat is az érett gyümölcsök tartalmazzák leginkább.

A cseresznye hűtőszekrényben lezárt fedelű dobozban még néhány napig tárolható, de C-vitamin és antioxidáns tartalmából fokozatosan veszít. Így annak ellenére, hogy megpróbáljuk optimális körülmények között tartani – 85-90% körüli páratartalom, 1-4 Celsius fok – nem tartható el 2-3 napnál tovább jelentős romlás nélkül. Érdemes ezért minél előbb elfogyasztani, vagy felhasználni, szörpnek, lekvárnak vagy süteményekhez.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom