Cseresznye vásárlás

A cseresznye vásárlás már május elején a cseresznye szezon előtt elkezdődik, hiszen már a hazai gyümölcs megjelenését megelőzően is találkozhatunk a bevásárlóközpontok polcain a népszerű gyümölccsel. Ezek azonban még nem az itthoni termőhelyekről, hanem többnyire Törökországból, Spanyolországból és az utóbbi időben Chiléből behozott cseresznyék. Aki nem bírja kivárni, hogy az itthoni friss gyümölcsök is az üzletekbe kerüljenek, azok már rávetik magukat erre is.

Aki biztosra akar menni a termelőktől tud vásárolni közvetlenül. Hazánkban a cseresznye nagy népszerűségnek örvend, így az országban több helyszínen is tartanak Cseresznye fesztivált a szezonban – jellemzően nyár elején. Érdemes ezekre is ellátogatni, mert azon túlmenően, hogy vásárlási lehetőség is van, számos érdekes programmal, gasztronómiai különlegességekkel várják az érdeklődőket.

Cseresznye vásárlás

A cseresznye érésétől kezdve számos országút menti standon kínálják a termelők a portékáikat és nemcsak Nagykörű környékén, hanem országszerte számos helyen. Érdemes ezekről a helyekről is vásárolni, hiszen valószínűleg kedvezőbb áron jutunk az ízletes, lédús csemegéhez. Több helyen akciózni is szoktak, akár 1-et fizet, 2-t vihet akcióval is. Ha cseresznye lekvárt készítenénk, vagy nagyobb mennyiségű gyümölcsre van szükségünk, mindenképpen érdemes ilyen helyeket felkeresnünk. Vagy érdemes szedd magad akciókra is ellátogatni, ami akár családi programként is megállja a helyét. Mindenképpen ajánlott már a cseresznye érési idejének környékén tájékozódni a lehetőségekről, mert az időjárás is megrövidítheti az amúgy sem hosszú cseresznye szezont.

Cseresznye tárolása

A leszedett, vagy megvásárolt gyümölcsöt lehetőleg minél hamarabb érdemes felhasználni. A cseresznyében található C-vitamin és hasznos antioxidánsok és tápanyagok ugyanis 2 nap után már jelentősen veszítenek az értékeikből. Ugyanis a tárolási idő növekedésével egyenes arányban csökken a cseresznye tápanyag és vitamin tartalma.

Ezért érdemes:

  • minél frissebb gyümölcsöt vásárolni piacon, de leginkább termelőtől, vagy legjobb, ha magunk szedjük
  • a leszedett gyümölcsöt 2 napon belül elfogyasztani, vagy feldolgozni
  • a hűtőszekrényben zárt dobozban még eltartható néhány napig
  • a zárt, fedeles doboz biztosítja a megfelelő páratartalmat

A cseresznye optimális tárolása ugyanis 85-90%-os páratartalom és 0-4 Celsius fok között van.   

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom