Cseresznye termesztése

A cseresznye termesztése többféleképpen is történhet. Legegyszerűbb módja, ha csemetét veszünk és azt ültetjük el. A cseresznyefa csemete lehet szabadgyökerű, vagy konténeres is. A konténeres egész évben ültethető a fagyos időszakok kivételével, míg a szabadgyökerűek ősztől tavaszig. Érdemes az ültetés előtt a megfelelő hely – mely napos, szellős – és fajta kiválasztása is.

Ez utóbbi azért is fontos, mert a cseresznye fajták egy része öntermékeny csak, a többinek szükséges porzó fajta a közelébe. A cseresznye számára megfelelő talaj a jól szellőző, jó víz elvezetésű, tápanyagban gazdag közepesen kötött talaj. Ha nem ilyen a kertünk földje, érdemes feljavítani, hogy a növény jól tudjon benne fejlődni és bőségesen hozza termését.

Cseresznye termesztése, szaporítása magról 

A cseresznye szaporítása történhet magról is. Ebben az esetben jóval hosszabb idővel kell számolni, mire termőre fordul. Ehhez a cseresznyemagokat össze kell gyűjteni és száraz, légmentesen záródó műanyag dobozba kell tenni 10 hétre, melyet a hűtőszekrényben tárolunk. Amikor kihajtottak a magok el kell őket ültetni. Jó víz elvezetésű, homokos talajba ültetve – melynek folyamatosan gondoskodunk a nedvesen tartásáról – ahol sok napfény éri, jól fogja érezni magát. Így azonban akár 7-10 év is eltelhet, mire meghozza első gyümölcseit.

Kicsit gyorsabb eljárás a palántáról való ültetés, de a leghamarabb a csemeték hoznak gyümölcsöt.

Cseresznye ültetése magról

Természetesen itt is csak akkor lehet kiültetni a növényt, amikor még – vagy márnincsenek fagyok. (A cseresznye érzékeny a fagyokra és mivel korán virágzik számos fajtája, ezek a fagyokkal károsodhatnak.)  A magról szaporított gyümölcstermő növény gyökérzetére fiatalkorban egy erőteljes főgyökér (karógyökér) a jellemző, amelyből másod-, harmad- stb. rendű oldalgyökerek fejlődnek. Idősebb fáknál a főgyökér jelleg megszűnik az oldalgyökerek erőteljes fejlődése következtében. 

Kiültetése előtt már érdemes a megfelelő helyet kiválasztani számára, mely lehetőleg napos, szellős legyen. Itt figyelembe kell venni azt is, hogy akár 10-15 méter magasra is megnő és a gyökérzete is 4-5 méter átmérőjű. Hiszen terebélyes, helyigényes növény. Ezért nem célszerű épületekhez, járdákhoz, vezetékekhez vagy kerítéshez közel ültetni. Ajánlott elsőre a végleges helyére ültetni, mert nem viselik jól az átültetést. Természetesen előfordulhat, hogy ez elkerülhetetlen, akkor az alábbiak szerint kell eljárni.

Cseresznye átültetése:

 • érdemes több lépésben megtenni (legalább 1 éven át iskolázni kell)
 • vagyis a fa gyökérzónáját tavasszal és ősszel 2-2 irányból körbe kell ásni
 • ezt lehetőleg minél többször el kell végezni egy fél éven át
 • így elkerülhető, hogy a gyökereket átvágva stresszt okozzunk a növénynek
 • ezáltal elkerülhető, hogy a növény az átültetést követően kiszáradjon
 • minél több földdel kell kivenni és azzal együtt ültetni az új helyére
 • érdemes figyelni arra is, hogy az észak-déli oldala ne kerüljön felcserélésre
 • valamint ki kell karózni az első időszakban

Cseresznye termesztése, gondozása

A cseresznye ápolása nem okoz különösebben sok gondot, azonban vannak elkerülhetetlen tevékenységek. Mire érdemes odafigyelni?

A betegségek és kártevők nem kímélik a cseresznyét sem, így szükséges a megelőzés– illetve a védekezés.

A védekezés része:

 • a megfelelő fajta kiválasztása (akár rezisztens fajtákkal)
 • megbízható kertészetből történjen a beszerzés (ezzel csökkenthető a fertőzöttség veszélye)
 • rendszeres metszés (mely során a beteg, elhalt ágak visszavágása megtörténik)
 • lemosó permetezés (mely egy növényvédelmi eljárás, ami után kevesebbet kell permetezni valamit hatékony mivel egyszerre több betegség és kártevő ellen is véd)

A lemosó permetezést a téli fagyok elmúltával, de még a rügyfakadás előtt érdemes elvégezni. Már 10 °C fölötti hőmérsékleten hozzáláthatunk. Jellemzően réz alapú szerekkel történik, mely a lisztharmat kivételével minden gombás és baktériumos betegség megelőzésére alkalmas.

https://www.tuja.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom