Tartalomjegyzék
A cseresznye szezon már május végétől egészen júliusig tart. Bár tulajdonképpen már kora tavasztól kezdve elérhető a külföldről behozott gyümölcsnek köszönhetően. Nagyon egészséges, kedvelt gyümölcs és bár csak 9-10 hónapos kortól adható cseresznye a babáknak, de utána nagy kedvencük lesz nekik is. Számos módon felhasználható, és bár leginkább süteményekbe tesszük, de lekvár, pálinka is készíthető belőle.
A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mi mikor érik, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.
Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:
- a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
- azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg
- tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
- a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
- érdemes a szedd magad cseresznye akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire
Cseresznye szezon
A cseresznye fajták közül a korai érésűek a Rita, a Münchebergi korai, a Sándor, a Valerij Cskalov és a Bigarreau Burlat egyaránt. Ezek jellemzően május közepétől, végétől érnek. Ezek leginkább még friss fogyasztásra alkalmas fajták. Befőzésre jellemzően a június közepétől érő fajták alkalmasak. Ha ültetésnél a fajtákat jól összeválogatjuk, egész szezonban biztosítani tudjuk a család friss cseresznye ellátását. Illetve a befőzéshez, lekvár főzéshez is lesz megfelelő gyümölcsünk.
Cseresznye tárolása
A cseresznye rendkívül egészséges gyümölcs, mely számos a szervezet számára fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes tudni azonban, hogy maximum három-négy napig tárolható jelentősebb C-vitamin vesztés és romlás nélkül. A cseresznye optimális tárolási hőmérséklete 0-4 Celsius fok, míg a páratartalom 90% körüli. Ezért érdemes a fel nem használt cseresznyét hűtőszekrényben fedett tárolóban, vagy lezárt dobozban tartani, így biztosítható a megfelelő páratartalom. Azonban érdemes így is minél hamarabb feldolgozni vagy elfogyasztani.
https://www.mozgopiac.hu/mikor-mi-szezonlis
Vissza a kategória cikkeihez