Cseresznye pálinka

Hazánkban több helyen foglalkoznak cseresznye pálinka főzéssel, bár nem ez a legnépszerűbb pálinka. A hazai pálinkák messze földön híresek, számos a hungarikumok listáján is szerepel, a cseresznye még nincs közöttük. Hazánknak jelenleg nyolc földrajzi eredetvédett pálinkája van: Békési Szilvapálinka, Göcseji Körtepálinka, Gönci Barackpálinka, Kecskeméti Barackpálinka, Pannonhalmi Törkölypálinka, Szabolcsi Almapálinka, Szatmári Szilvapálinka, Újfehértói Meggypálinka.

A pálinka készítéséhez olyan gyümölcsöt használnak, melyek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba a nem szép külsejük, esetleg mechanikai sérülések miatt, vagy mert túlérettek, de semmi esetre sem rothadtak.

A minőségi pálinka ízét és zamatát a tulipánformájú pohár emeli ki igazán, mely a nyelv alá vezeti a párlatot, ahol a legintenzívebben érzékelhetők a gyümölcsös aromák.

Cseresznye pálinka

Hazánkban a cseresznye pálinka fogyasztás komoly tradícióval rendelkezik. Ez a gyümölcs manapság is nagyon kedvelt pálinka alapanyag a magas cukortartalma és a pálinkában is megtalálható aromái miatt. Számos fajtája ismert és elterjedt ennek köszönhetően sokáig beszerezhető alapanyag. Feldolgozásánál különösen fontos, hogy a levelek, a szárak, magok ne kerüljenek a cefrébe. Hiszen nagyon fontos a minőségi pálinka készítésénél, hogy csak az ép, érett, zamatos gyümölcsből készüljön.

Pálinka csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, vagy akár medvehagyma, paradicsom, az ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk. Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. Szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik.

Tudtad? A pálinkák feldolgozásában a legújabb divat a vadgyümölcsökből készített párlat. A vad őszibarack például intenzívebb, izgalmasabb illat- és ízvilágú, mint például a szelíd őszibarack esetében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Címlap kép: Cseresznyepálinka (forrás: http://demeterpalinka.hu/termek/cseresznyepalinka-500ml)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom