Cseresznye meggy

A cseresznye, meggy egyaránt korai és igen kedvelt gyümölcsök. Számos variációban elkészíthető lekvárok, befőttek alapanyagai, de önmagukban fogyasztva is rendkívül finomak.

Ezeknek a gyümölcsöknek a vitamin – és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas. A víz tartalmuk és a bennük található rost szintén, ezáltal remek kiegészítői a fogyókúrás étkezéseknek. Nem meglepő módon a cseresznye több cukrot tartalmaz (14 g/10 dkg), mint a meggy (11 g/10 dkg). Ami meglepő, hogy a meggyet sokkal savanyúbbnak érezzük, de alig valamivel kevesebb cukrot tartalmaz, mint édesebbnek hitt társa.

Hazánk éghajlati viszonyai mindkét növény számára ideálisak, sokszor ültetik őket egymás közelébe.

A meggy, noha az egyik legigénytelenebb gyümölcsfajunk, és a talajban sem válogat, mégsem kedveli a száraz, hideg és kötött talajt. Az öntermékenyülőkből egész sor, különböző érés idejű fajta közül lehet választani.

A cseresznye a közép kötött, jól víz elvezetésű, humuszban gazdag talajt kedveli. Egyik növény sem hoz bőséges termést a meszes, pangó vízben gazdag talajban.

Meggyfába oltott cseresznye

A faiskolák oltványokat állítanak elő, mely biztosítja az azonos fajtákat, valamint a viszonylag korai termőre fordulást egyaránt. A faiskolákban használt alany – vagyis, amire a fajtát ráoltják – sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely kihat a gyümölcsfa későbbi fejlődésére, növekedésére, környezet iránti toleranciájára.

Az alany nagy része a földben található gyökérrendszer. A gyümölcstermő növények életében is alapvető jelentőségű a gyökérrendszer. Legfőbb feladata a növény rögzítése a talajban, a víz és a tápanyagok felvétele, raktározása, valamint szállítása.

Előfordul, hogy a kertünkben magról kelt csemeték, gyökérsarjak törnek elő a talajból, de az is, hogy az eredeti nemes fa kipusztul, az alany azonban kihajt. Ha ezek fejlett vesszők, akkor levágjuk, és más helyre ültetjük, majd beoltjuk a kívánt fajta oltóhajtásával, oltóvesszőjével vagy szemzéssel. Ez történhet cseresznye-meggy, vagy meggy -cseresznye esetében egyaránt. Egyik is oltható a másikra és fordítva.

Cseresznye meggy oltásának előnyei

Az egymásra oltásoknak főleg akkor van nagy előnye, ha kevés hely van a kertben. Így lehetőség van arra, hogy több fajta is ültetésre kerüljön egy-egy gyümölcsből. Ezek pedig különböző idejű érés mellett meghosszabbítják a gyümölcs szezont.

Egyszerre termő fajták esetében:

  • a fát könnyebb lesz permetezni
  • viszont néhány hét alatt leterem

Egymás után érő fajták esetében:

  • Akár hónapokig van friss, szüretelhető gyümölcs.
  • Bonyolultabb a permetezés, mert figyelni kell arra, hogy azokat a gyümölcsöket, melyek már elkezdenek érni és permetezőszer éri, ne fogyasszuk el. Ugyanis a növényvédőszerek használata után számolni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási idő kitolódásával.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom