Tartalomjegyzék
A cseresznye lekvár főzésének hazánkban nincs akkora hagyománya, mint a szilvalekvár vagy a sárgabarack lekvár főzésének. A szilvalekvárt hagyományosan nagy üstökben készítenek, cukor és minden más hozzávaló nélkül. A folyamata meglehetősen hosszú, de megéri így készíteni. Mint, ahogy kajszibarackból főzött lekvárt is, hiszen nincs is jobb a házi ízeknél. Általában minden családnak van egy különleges, bevált receptje lekvárra, befőttre, kovászos uborkára, vagy bármely savanyúságra is és persze mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat.
Cseresznye lekvár recept
Hozzávalók:
- egy kg cseresznye (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
- 1 kg cukor
- egy kisebb citrom leve
- 1 tasak dzsemfix – a cseresznyének alacsony a pektin tartalma, ezért önmagában nehezebben sűrűsödik
- nátriumbenzoát (elhagyható)
- kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal
Cseresznye előkészítése főzésre:
- mosás álló vízben
- szárak, eltávolítása
- öblítés folyó vízben
- kimagozás
A cseresznye lekvár főzésének lépései:
- A kimagozott gyümölcsöt a könnyebb főzés miatt lehet darabolni, darálni, de maradhat felezve is, csak akkor a főzési idő növelésével kell számolni. A darabolással, darálással gyorsítható a folyamat, mert úgy a gyümölcsből kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalom.
- A darabolás után fel kell tenni főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
- Elkezdjük melegíteni és ha felforrt, kis lángnál még kb. 15 percig kell főzni.
- Botmixerrel lehet pépesíteni, ha nem dzsemet szeretnénk.
- Majd ráöntjük a cukrot.
- Addig kell a cukorral tovább főzni, amíg tányérra cseppentve már eléri a megfelelő sűrűséget. (Vagy cukor helyett dzsemfixet kell használni a tasakon lévő leírásnak megfelelően.)
- Főzés közben szinte folyamatos keverést igényel, elkerülendő a leégést.
- Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
- Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
- Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
- Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lekv%C3%A1r
Vissza a kategória cikkeihez