Cseresznye lekvár

A cseresznye lekvár főzésének hazánkban nincs akkora hagyománya, mint a szilvalekvár vagy a sárgabarack lekvár főzésének. A szilvalekvárt hagyományosan nagy üstökben készítenek, cukor és minden más hozzávaló nélkül. A folyamata meglehetősen hosszú, de megéri így készíteni. Mint, ahogy kajszibarackból főzött lekvárt is, hiszen nincs is jobb a házi ízeknél. Általában minden családnak van egy különleges, bevált receptje lekvárra, befőttre, kovászos uborkára, vagy bármely savanyúságra is és persze mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat.

Cseresznye lekvár recept

Hozzávalók:

  • egy kg cseresznye (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
  • 1 kg cukor
  • egy kisebb citrom leve
  • 1 tasak dzsemfix – a cseresznyének alacsony a pektin tartalma, ezért önmagában nehezebben sűrűsödik
  • nátriumbenzoát (elhagyható)
  • kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal

Cseresznye előkészítése főzésre:

  • mosás álló vízben
  • szárak, eltávolítása
  • öblítés folyó vízben
  • kimagozás

A cseresznye lekvár főzésének lépései:

  1. A kimagozott gyümölcsöt a könnyebb főzés miatt lehet darabolni, darálni, de maradhat felezve is, csak akkor a főzési idő növelésével kell számolni. A darabolással, darálással gyorsítható a folyamat, mert úgy a gyümölcsből kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalom.
  2. A darabolás után fel kell tenni főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
  3. Elkezdjük melegíteni és ha felforrt, kis lángnál még kb. 15 percig kell főzni.
  4. Botmixerrel lehet pépesíteni, ha nem dzsemet szeretnénk.
  5. Majd ráöntjük a cukrot.
  6. Addig kell a cukorral tovább főzni, amíg tányérra cseppentve már eléri a megfelelő sűrűséget. (Vagy cukor helyett dzsemfixet kell használni a tasakon lévő leírásnak megfelelően.)
  7. Főzés közben szinte folyamatos keverést igényel, elkerülendő a leégést.
  8. Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  9. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  10. Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
  11. Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lekv%C3%A1r

Vissza a kategória cikkeihez