Cseresznye kártevői

A meggy és a cseresznye kártevői is jellemzően ugyanazok. A cseresznyefa betegségei is sok esetben hasonlatosak a meggyfa betegségeivel. A cseresznye bár nem sok törődést igényel, de vannak feladatok – ilyen például a cseresznyefa metszéseamely elengedhetetlen az eredményes, bőséges termés érdekében. Továbbá a különböző megbetegedések és kórokozók is kevésbé támadják meg az egészséges ágszerkezetű fákat. Amelyek bizony jelentős károkat okozhatnak. Hiszen károsodhatnak a levelek, ágak, termések, szélsőséges esetben még a fa teljes elpusztulásához is vezethet. pusztulását is okozhatja. a teljes fa pusztulását is okozva, melyek ellen védekezni szükséges. A metszés tehát az egyik elmaradhatatlan eleme az eredményes és egészséges cseresznye termesztésének. 

Cseresznye betegségei – kórokozók által

Leginkább a leveleket, a lombozatot megtámadó betegségek. Ilyenek a Nekrotikus gyűrűsfoltosság, a Klorotikus gyűrűsfoltosság, a Blumeriellás levélfoltosság, melyek ellen elsősorban megelőzéssel lehet védekezni. Leginkább vírusmentes szaporítóanyaggal. Valamint a Moníliás betegség, amely viszont leginkább csapadékos, nedves időben fertőz.

Cseresznye kártevői

Cseresznyelégy

A cseresznyelégy a kukacos cseresznye okozója. A kifejlett cseresznyelégy 3- 4mm hosszúságú, szárnyuk csúcsán pedig egy jellegzetes, fordított V alakú fekete sáv figyelhető meg. Főként a középkésői, késői cseresznye fajtákat kedveli. A kártételt a cseresznyelégy lárvára okozza, ami minden termésbe egy tojást helyez el. A cseresznyén kívülről csak az látszik, hogy a gyümölcs besüpped, puha tapintásúvá válik.

Takácsatka

A takácsatka szintén súlyos károkat okozhat a cseresznyésben. Főleg az aszályos, rendkívül száraz időjárás kedvez a felszaporodásuknak. De olyan területeken is nagy számban jelen van, ahol nem végeznek rendszeresen gyomirtást. Károsításuk során a levelek fokozatosan elveszítik fotoszintetizáló képességüket, halványulnak, majd lehullnak.

Fekete cseresznye levéltetű

A fekete cseresznye levéltetű szívogatásával a hajtásvégek, illetve a levelek súlyos torzulását okozza. A táplálkozásuk során ürített mézharmaton megtelepedik a korompenész, mely a termésre kerülve csökkenti annak eladhatóságát. A fekete cseresznye – levéltetű gyümölcsérésig károsít csak a lombkoronában.

Mind a betegségek, mind a kártevők ellen elsősorban a szellős lombkorona kialakító metszéssel lehet védekezni. Továbbá nagyon fontos a szaporítóanyag megbízhatósága is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom