Cseresznye jótékony hatásai

A cseresznye jótékony hatásai napjainkra egyre ismertebbek, ennek megfelelően a cseresznye is egyre keresettebb gyümölcs lett az utóbbi években világszerte.  A cseresznye rendkívül népszerű gyümölcs hazánkban. Népszerűségének egyik fő oka a koraiságában rejlik – hiszen az eperrel nagyjából együtt érik a gyümölcsök közül elsőként. Másrészt egészségességében rejlik, hiszen nagyon ízletes, zamatos csemege.

Cseresznye a babáknak is adható igaz csak 9-10 hónapos koruk körül. A nagyobb bevásárló központok polcain már kora tavasztó elérhető, de ezek még nem a hazai fák termései. Érdemes mindenképpen megvárni a hazai cseresznye szezont és akkor beszerezni a zamatos gyümölcsből, ekkor a legkedvezőbb az ára is. Ebben az időszakban még szedd magad akciókat is találhatunk országszerte számos helyen, érdemes ezeket is keresni.

Cseresznye jótékony hatásai

A cseresznye vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma rendkívül magas, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. A benne található antioxidánsok és rostok szintén nagyon jótékonyak. Mindezek együttes hatása eredményezi, hogy sokféle betegség megelőzésében, leküzdésében nagyon hasznos. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető. A cseresznye védi a szívet és a megfelelő vérnyomás beállításában is szerepet játszik. A koleszterinszint megfelelő szinten tartásában is segítség. Mivel rostban és víztartalomban is igen gazdag, nagyon hatásos a méregtelenítésnél, azonban a fogyókúrás étrendbe magas cukortartalma miatt nem igazán illeszthető be.

Hashajtó, emésztést javító hatása is rendkívüli, azonban 3 éves kor alatti gyerekeknek az intenzív hashajtó hatás miatt nagy mennyiség fogyasztása nem ajánlott.  A benne található gyulladáscsökkentő anyagoknak és antioxidánsoknak köszönhetően hatékony segítség a gyulladásos megbetegedések – köszvény, reumás panaszok – enyhítésében is. Az antioxidánsok, A- és C-vitamin együttes hatása pedig segít a szem egészségének megőrzésében. Mivel remek C-vitamin forrás, így az immunerősítésben is rendkívül hatékony.  

A cseresznye további hatásai a szervezetre:

  • segíti a húgysav kiürülését
  • vírus- és baktériumölő
  • vizelet hajtó
  • hashajtó
  • vértisztító
  • kiegyensúlyozó, roboráló, nyugtató
  • frissítő, erősítő
  • májvédő
  • méregtelenítő

Érdemes a szezonban nagyobb mennyiségű cseresznyét is beszerezni, mert kiváló lekvár és szörp alapanyag és le is fagyasztható. Teljesen érett állapotban fogyasszuk és így is szedjük le, mivel a cseresznyének nincs utóérése. Azonban érdemes figyelni rá, hogy minél előbb elfogyasszuk vagy felhasználjuk, mert nagyon romlandó. 2-3 napnál tovább hűtőben sem áll el, ráadásul minél tovább tároljuk annál jobban veszít értékes vitaminjaiból.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom