Tartalomjegyzék
A cseresznye hatása rendkívül jótékony a szervezet számára. Hiszen a vitamin– és ásványi anyag tartalma is meglehetősen magas és nagyon sok rostot is tartalmaz. Ráadásul nagy százalékban vizet is. A cseresznye egy nagyon népszerű gyümölcs a világ számos részén ismerik. A cseresznye fajtái a koraitól a késői fajtákig több hónapon keresztül érlelik piros, zamatos gyümölcseit. Teljesen érett állapotában fogyasszuk a termését. Rendszeres fogyasztásával – ami napi 20-30 dkg gyümölcsöt jelent – számos betegség megelőzhető. Hazánkban annyira népszerű ez a zamatos, ropogós gyümölcs, hogy Cseresznye fesztivált is tartanak a tiszteletére az ország több helyszínén is a cseresznye szezonban.
Cseresznye hatása
- Bár nem alacsony tápértékkel rendelkezik, de jóllakottság érzetet kelt és magas rost tartalmának köszönhetően az anyagcsere folyamatokat gyorsítja, így kiemelt szerepet játszik a kalóriaszegény diétákban.
- Ezen kívül remek folyadék és vitamin utánpótlás a nyári nagy melegben, akárcsak a görögdinnye vagy a sárgadinnye.
- Olyan cukrokat tartalmaz – a levulózt – ami a cukorbetegek számára is megengedett, azonban magas szénhidráttartalma miatt érdemes kisebb mennyiségben fogyasztaniuk belőle.
- Segíti a melatonin hormon termelődését az agyban, mely segít, hogy az alvásunk pihentető legyen.
- Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő anyagokat, így hatékony segítség a gyulladásos megbetegedésekkel szemben.
- A benne található antioxidánsok (flavonoidok és karotinoidok), valamint ásványi anyagok, főleg a foszfor tartalmának köszönhetően kiválóan védi a szívet.
- Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, ezáltal a szívrohamok kockázatát is.
- Vizelethajtó tulajdonságának köszönhetően segíti a szervezet méregtelenítését is, különösen a máj és a vesék működését serkenti.
- Magas rost tartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, a gyomor és bél működésére egyaránt.
- Segít a székrekedés leküzdésében is.
- Hashajtó hatása is jelentős. Éppen ezért 3 éves kor alatti gyerekeknek nagy mennyiségű fogyasztása nem ajánlott.
- Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően fokozza az immunrendszer működését is.
- A-vitamin és béta-karotin tartalma segít a szem egészségének megőrzésében.
- Vírus- és baktériumölő hatása is van.
A cseresznye gyógyászati javallatai:
- fejlődési – és időskori problémák esetén
- érelmeszesedéssel kapcsolatos megbetegedések esetén
- vese- epekő esetén
- ásványianyag hiány
- ízületi gyulladás
- reuma, köszvény problémákra
- máj betegségek esetén
- erjedés a belekben
- székrekedés
Cseresznye tárolása, fogyasztási javaslatok
A cseresznye magas víztartalma miatt rendkívül gyorsan romló gyümölcs. Érdemes a leszedést – vagy vásárlást – követően minél előbb elfogyasztani vagy feldolgozni. A cseresznye nem utóérésű gyümölcs, így érdemes optimálisan érett állapotban leszedni. Vagyis akkor, amikor már mindenhol szép piros, de még nem túlérett. Ekkor tartalmazza a legtöbb vitamint is. Ha nem tudjuk feldolgozni, vagy elfogyasztani, hűtőben néhány napig még tárolható. Érdemes zárd dobozban a hűtő alsó részébe rakni. Ugyanis a cseresznye 85-90%-os páratartalom mellett és 2-3 Celsius fok között tárolható legjobban.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye
Vissza a kategória cikkeihez