Cseresznye fesztivál

Akárcsak Almafesztivál, vagy Eperfesztivál, úgy Cseresznye fesztivál is több helyszínen található hazánkban, a cseresznye szezon idején. Nagyon sok kedvelt gyümölcsünk van, és ezeket ünnepeljük is az érések időszakában. Így tavasztól őszig lehet látogatni a különböző rendezvényeket.

A cseresznye is nagyon népszerű gyümölcs hazánkban és mivel szinte ez a szezonnyitó gyümölcsök egyike a májusi cseresznye, ezért nagy a kereslet is rá. Ráadásul nemcsak nagyon zamatos, ízletes, de rendkívül egészséges is, ezért rendszeres fogyasztása mellett az cseresznye jótékony hatása a szervezetünkre is kihatással van. E jótékony hatásokkal rendelkező gyümölcsöt ünneplik a fesztiválokon, ahol kóstolásokra, vásárlásra is lehetőség nyílik a számos gasztronómiai és kulturális program mellett.  

Cseresznye fesztivál – Szomolya

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban már évszázados hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A szőlő, alma, körte, szilva és cseresznye termesztése egyaránt jelen volt és jelen van, de a Szomolyai fekete cseresznye lett mégis meghatározó a település életében. Ez a fajta már május végén, június elején érő ősi magyar fajta. Jellegzetesen egyedi ízzel és gyakorlatilag éretten teljesen fekete színnel rendelkező, bőlevű, édes és zamatos. Az egyik legízletesebb cseresznye fajtánk. Itt a faluban még cseresznyés májas hurkát is készítenek. A cseresznye érés idején tartják három napos rendezvényüket, melyre a vásárláson és kóstoláson túl, cseresznyés portékákkal is várják az érdeklődőket. A Szomolyai fekete cseresznye már bekerült a Magyar Értéktárba, a hungarikumok előszobájába is

Cseresznye fesztivál – Nagykörű

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen 2010-ben került először megrendezésre a Cseresznyevásár és fesztivál. A Tisza-parti községben a helyi ültetvények túlnyomó részén a zamatos, nagyon jó minőségű, nagyszemű Germersdorfi fajtát termesztik. Mely június végén érik a fesztivál is ebben az időszakban kerül megrendezésre. Számos gasztronómiai és izgalmas kulturális eseményekkel várnak kicsiket és nagyokat egyaránt. Helyi sajátosság, hogy már a virágzó cseresznyefa megjelenésétől egészen a befőzésig szervezik programsorozataikat.  Így ki-ki megtalálja a számára legkedvesebbet, legizgalmasabbat. 

Mivel pedig a fesztiválok különböző érési időkben kerülnek megrendezésre, akár mindegyikre ellátogathatunk.

https://www.programturizmus.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom