Cseresznye fagyasztása

A cseresznye fagyasztása az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges gyümölcsből. Bár elkészítése leginkább a cseresznye szezonban kerül előtérbe, de egész évben elérhető, így szinte bármikor fogyaszthatunk belőle.Ugyanis a cseresznyebefőtt és a fagyasztás is egy-egy módja annak, hogy ne csak szezonban tudjunk fogyasztani belőle.  Természetesen érdemes belőle ebben az időszakban minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani belőle. Ugyanis a cseresznye hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.  

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.

Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, cseresznye, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.

A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.

Cseresznye fagyasztása

A cseresznye – akárcsak számos zöldség vagy gyümölcs – le is fagyasztható. Vannak gyümölcsök, amelyek nagyon jól fagyaszthatók. Ilyen a cseresznyén kívül a meggy, a sárgabarack, alma, körte, szilva, kemény sárgadinnye és a ribizli is. Azonban vannak kevésbé jól fagyaszthatók, amik állaga már nem lesz ugyanolyan, mint például az eper vagy a málna. Vannak olyanok is, amit egyáltalán nem ajánlott fagyasztani, mint a görögdinnye, szőlő, narancs, mandarin vagy a grapefruit.

Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss, érett gyümölcsöt szedjünk, vásároljunk. A cseresznyének nincs utóérése, így olyan beltartalmi értékei lesznek, ahogy leszüreteltük.  

A felesleget bátran fagyasszuk le. Ehhez először alaposan – több váltóvízről is – mossuk meg, majd magozzuk ki és a szárát is távolítsuk el. Persze maradhat egészben is, attól függően, hogyan fogjuk a későbbiekben feldolgozni, elkészíteni. De a mag kesernyés ízét átveheti a gyümölcs. Fagyasztani lehet bezacskózva, vagy dobozolva a kívánt mennyiséget, ez a téli eltevés egyik legegyszerűbb módja.

A cseresznyéket érdemes először egy tálcára rakva fagyasztani és ezután zacskózni vagy dobozolni. Így nem fognak összefagyni egy tömbbé, hanem szemenként tudjuk majd használni.

A zacskókra, dobozokra írjuk rá, hogy mit tartalmaz és mikor tettük el. Fagyasztásra porciózáskor jól hasznosíthatók a joghurtos vagy a tejfölös dobozok. De a legjobb helykihasználáshoz a téglalap alakú margarinos dobozok a legmegfelelőbbek. 

Fagyasztott cseresznye felhasználása

A fagyasztott cseresznyét közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a fagyasztóból. Elkészítése megegyezik a friss cseresznye elkészítésével. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, hiszen készülhet belőle leves, de süteményekbe is kiváló.   

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom