Cseresznye érése

A cseresznye érése – a májusi cseresznye esetében nagyjából az eper szezon körül indul. Körülbelül egyidőben tart a szezonjuk. A cseresznye érési ideje fontos tényező, még ha tudjuk is, hogy mikor van a cseresznye szezon. Ugyanisaz időjárás nagyban befolyásolhatja, ami miatt előrébb, vagy akár későbbre is tolódhat az érés ideje. A cseresznye igazán nagy népszerűségnek örvend hazánkban, és mivel az egyik legkorábban érő gyümölcs, már nagyon várjuk a megjelenését. Hiszen télen kiéhezünk a friss gyümölcsök semmihez sem hasonlító ízére még akkor is, ha egyébként teszünk el befőttet, lekvárt. Mint, ahogyan a friss ropogós retek vagy az üde zöld újhagyma megjelenését is nagyon várjuk már tavasszal.

Cseresznye érése – vajon mikor érik a cseresznye

A cseresznye – a korai fajtáknak köszönhetően – már májustól megtalálható a piacok, beváráslóközpontok polcain. Aztán a további fajták folyamatos érésével egészen július közepéig fogyaszthatunk a friss gyümölcsből. Ismertebb korai fajták: a Rita, Münchebergi korai, Sándor, Valerij Cskalov, Bigarreau Burlat, Tünde.

Legkorábban május közepétől lehet szedni a cseresznyét, de nyilván ez időjárás függvénye is. A borús, hűvös idő, kevesebb napsütés nagyban befolyásolhatja ezt. A cseresznyét optimális érési állapotában kéne leszedni, ami azt jelenti, hogy már egységes piros színű, nem sárgás. Ugyanakkor nem is túl érett, mert az hamarabb romlik, illetve kevesebb C-vitamint tartalmaz. A piros beérett gyümölcs tartalmazza ugyanis a legtöbb vitamint és ásványi anyagot.

Melyik a jó cseresznye?

Miről ismerhető fel az érett, zamatos gyümölcs?

Az alábbi szempontok segítségünkre lehetnek a választásnál:

  • a szárak és levelek nincsenek elszáradva, vagyis nem olyan régen szedték le
  • a cseresznye szemek szép piros színűek nem sárgásak, ami az éretlenség jele
  • az optimálisan érett cseresznyének kellemes, édes illata van

A cseresznye kiválasztása nem olyan egyszerű, mint például egy jó dinnye kiválasztásánál, ugyanis a cseresznyét sokszor dobozokba szedik. Így nem látszik, hogy mi van a doboz alján. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy bár a doboz tetején hívogatóan szép szemek vannak, de az alján az éretlenek. Mivel általában nem magunk válogatjuk, ezt úgy lehet elkerülni, ha magunk szedjük a gyümölcsöt.

Ezt megtehetjük, ha magunk nevelgetjük a növényt, vagy szedd magad akciókban szerzünk be belőle. Ugyanis az a legfinomabb cseresznye, ami tényleg akkor kerül leszedésre, amikor megérett. Ez sajnos a szállítás és tárolás miatt a nagyüzemi termesztésben nem igazán kivitelezhető. Annál is inkább, mivel a cseresznye egy rendkívül romlandó gyümölcs.

Cseresznye érése utólag, tárolása

A cseresznyének nincs utóérése, így ami sárgásan került leszedésre, már nem fog beérni később sem. Ezért is nagyon nehéz kiválasztani az optimális szedési állapotát. Megfelelő körülmények között tartva sem tárolható néhány napnál tovább. Optimális állapot a 90% körüli páratartalom és a 0-4 Celsius fok közötti hőmérséklet. Ezért a megvásárolt vagy leszedett gyümölcsöt érdemes minél előbb elfogyasztani vagy feldolgozni. A hűtőszekrény alsó részein zárt dobozban még 3-4 napig tárolható, de annál tovább semmiképp. Ezalatt az idő alatt pedig már jelentősen veszít a C-vitamin tartalmából is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom