Cseresznye cukortartalma

A cseresznye cukortartalma meglehetősen magas. Ha szeretnénk kiiktatni az étrendünkből a finomított cukrokat, akkor még érdemes a gyümölcsökkel is számolni, mert a gyümölcsök cukortartalma nagyon eltér egymástól. A finomított cukrok a gyártásuk során elvesztik értékes rost-, vitamin-, ásványi anyag tartalmuk jelentős részét. Emiatt gyorsan felszívódnak, megdobva ezzel a vércukorszintet, de valójában csak rövid ideig biztosítják az energiát.

Ezzel szemben a gyümölcsökben szőlőcukor, valamint gyümölcscukor található. Azonban itt is hasznos tudni – főleg cukorbetegként, – hogy melyik gyümölcs fogyasztása milyen hatással van a vércukorszintre. A legkevesebb cukrot az alábbi gyümölcsök tartalmazzák: citrom, lime, málna, eper, szeder, kivi, grapefruit, avokádó, görögdinnye, cantaloupe fajtájú sárgadinnye, narancs, őszibarack.  A banán cukortartalma pedig az egyik legmagasabb a gyümölcsök között.

Cseresznye kalória tartalma

10 dkg cseresznye értékei az alábbiak:

  • 63 kcal
  • 1,1 g fehérje
  • 0,2 g zsír
  • 13,9 g szénhidrát, melyből 12,8 g a cukor.

A cseresznye cukor tartalma meglehetősen magas. Szénhidráttartalma ugyanis magasabb az átlagnál, ezért cukorbetegek inkább csak kisebb mennyiségben fogyasszák. (100 grammban 13-14 g szénhidrát). Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem ehetnek, csak a mennyiségre nagyom oda kell figyelni. A cseresznye kalória – és cukortartalma ugyan elég magas, de fogyókúrás étrendekbe is ideális választás lehet. Sőt létezik cseresznye diéta is, ami viszont cukorbetegeknek nem ajánlott. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne fogyasszuk – sőt, hiszen rendkívül jótékony hatású a szervezet számára.

Cseresznye cukortartalma

A gyümölcs cukortartalma több tényezőtől is függ. Ezek többek között:

  • a cseresznye fajtája, mely már önmagában is meghatározza az édességét
  • a napsütéses órák számától, mely a gyümölcsöt éri
  • az öntözés mennyisége és mikéntje
  • a szedés időpontja, ugyanis a túl korán leszedett cseresznye cukortartalma már nem emelkedik

Ezekből is látszik, hogy nagyon fontos a gyümölcs érése és a szedés időpontjának a meghatározása. A cseresznye ugyanis nem utóérésű gyümölcs, így a túl korán leszedett bogyók, már nem érnek be és nem is édesednek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom