Cseresznye befőtt

A cseresznye befőtt – akárcsak más gyümölcsből készült társai, nagyon népszerűek hazánkban. A cseresznye fajták lehetnek korai, közép és kései érésűek is. Ez a gyümölcs nem utóérésű, ami azt jelenti, hogy a fáról leszedve már nem folytatódik az érése. Ezért csak azokat a szemeket érdemes leszedni, amik megértek. A cseresznye nagyon romlandó gyümölcs, ezért leszedést követően érdemes minél előbb feldolgozni. Hűtőben is csak 3-4 napig tartható el.

A cseresznye leginkább nyersen fogyasztott gyümölcs, de befőttként, gyümölcssalátaként, levesben, süteményekben is nagyon népszerű alapanyag. Pürésítve a cseresznye babáknak már 9-10 hónapos kor körül is adható. De húsételek mellé kiegészítő köretként is tálalható nyersen vagy rövid ideig párolva.

Cseresznye befőtt recept

A cseresznyebefőtt készítésével a nyár zamatos ízét vihetjük át a hideg téli napokra. A cseresznyének kiváló fűszerei a szegfűszeg és a fahéj is, melyek még jobban kiemelik az ízét. Nagy szemű, nem túl érett, kemény húsú gyümölcsből készül az igazi befőtt. Az alapos mosást követően a biztonság kedvéért hagyjuk hideg vízben állni a kiválogatott cseresznyét egy órán át, mert így az esetleg megbúvó kukacok biztosan kimásznak, és feljönnek a víz színére.

Hozzávalók:

 • 1,8 kg cseresznye
 • 2,5 dl víz
 • 2 evőkanál cukor (elhagyható, vagy ízlés szerint változtatható)
 • 1 rúd fahéj
 • 2-3 db egész szegfűszeg
 • befőttesüvegek jól záródó tetővel

Cseresznye befőttek elkészítése:

 1. A cseresznyéket alaposan meg kell mosni, a rossz szemeket, szárakat, leveleket el kell távolítani.
 2. A befőttesüvegeket alaposan ki kell fertőtleníteni.
 3. A megmosott cseresznyéket üvegekbe kell tenni, minden üveg tetejére 2 evőkanál cukrot kell szórni és néhány szegfűszeget rá tenni.
 4. Forrásban lévő vízzel az üvegeket fel kell tölteni és a befőttesüvegek záró kupakjával légmentesen le kell zárni őket.
 5. Majd gőzölgő fazékban, kis lángon 20 percig gőzöljük attól számítva, amikor az üvegben gyöngyözni kezd a folyadék. Gőzölőfazék helyett megteszi egy nagyméretű fazék, amelynek az aljára konyharuhát hajtogatunk, majd a befőttel töltött üvegeket egyenként, papírba csomagolva egymás mellé beleállítjuk. Az üvegek magasságának kétharmadáig vízzel töltjük a fazekat.
 6. A tűzhelyre tesszük és forrástól számított 20 percig lefedve, gyöngyözve főzzük.
 7. A vízben hagyjuk kihűlni.
 8. Azután már mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.

Ez a befőtt készítési eljárás bármilyen más gyümölcs esetén használható. Akár más gyümölccsel együtt is berakható, igazán zamatos, finom variációk készülhetnek, és csak a fantáziánk, meg az elérhető gyümölcsök szabhatnak határt.

http://www.gasztrokaland.hu/cikk/show/1290

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom